Za vse, ki so hoteli v živo spremljati zaprisego Andreja Fištravca za župana Maribora, včeraj ni bilo prostora v nabito polni občinski dvorani generala Maistra. Fištravec je predvideval takšen naval in je na občino že prejšnji teden naslovil prošnjo, da naj se dogodek prestavi kam drugam. Vendar je podžupan Milan Mikl to prošnjo zavrnil. Občinarji so svojo »prijaznost« do Fištravčevih podpornikov izkazali vsaj tako, da so v pritličju in v drugem nadstropju občine postavili TV-zaslona, ki sta v živo prenašala dogajanje v dvorani.

Brez glasu proti

Po približno 45 minutah seje je 36 prisotnih mestnih svetnikov v glasovanju pritisnilo na tipko za, nihče ni stisnil proti in Fištravec je uradno postal župan. »Želim vam uspešno delo in dobro sodelovanje s svetniki in svetnicami. Vsi se zavedamo naše odgovornosti in bomo naredili vse, da bo Mariboru šlo na bolje,« mu je zatem zaželel dosedanji vršilec dolžnosti župana Mikl.

Fištravec v svojem uvodnem nagovoru ni pozabil izpostaviti, da je mestni svet v sedanji sestavi zanj nelegitimen. »Bilo bi mi veliko ljubše, če bi lahko tukaj nagovarjal novi mestni svet. Vendar je mestni svet legalno izbran. S tem ne smem imeti problema,« je dejal. Zaveda se, da ne bo imel politične koalicije, »ker je z nikomer ni sklepal«, je pa prepričan, da mu bo uspelo vzpostaviti projektno koalicijo.

Prisotnim je predstavil svoje najožje sodelavce. Direktor mestne uprave bo Marko Žula, član njegovega volilnega štaba, doslej zaposlen na geodetski upravi. Žula je bil v preteklosti aktiven v občinskem odboru Zares v Gornji Radgoni. Vodja kabineta bo Martina Kositer, do zdaj zaposlena v glavni pisarni Zavoda Maribor 2012 – Evropska prestolnica kulture. Za področje družbenih dejavnosti mu bo svetoval Gregor Kosi, nekdanji direktor kulturnega zavoda Pekarna Magdalenske Mreže. Za stike z javnostmi pa bo skrbel Bartolo Lampret, ki bo na to delovno mesto prišel iz Policijske uprave Maribor.

Vsi vodje ne uživajo njegovega zaupanja

V najožjo ekipo si je Fištravec privabil tudi občinskega uradnika in uradnico. Goran Rajić je bil dolgoletni vodja oddelka za družbene dejavnosti, dokler ga Franc Kangler leta 2007 ni razrešil in ga premestil v kletno pisarno urada za šport. Rajić, ki je tudi predsednik izvršnega odbora organizacije sindikata delavcev uprave Mestne občine Maribor, bo Fištravcu svetoval za področje sistemskih in organizacijskih vprašanj, med drugim mu bo tudi pomagal pri odpravi spornega akta o sistemizaciji. Pri pravnih vprašanjih bo županova svetovalka Nataša Ogrizek.

Fištravec je napovedal tudi druge kadrovske spremembe, ker vsi vodje občinskih uradov ne uživajo njegovega zaupanja. »Vendar nobena odločitev ne bo ad hoc. Pooblastila bom odvzel šele takrat, ko bom imel nekoga, ki jih lahko prevzame,« je napovedal in dodal: »Ne želim se iti kadrovskega cunamija. To bi bilo škodljivo in nepotrebno.«