Mati, ki ni bila zadovoljna z delom vzgojiteljice in pomočnice v skupini Sonček v zasebnem vrtcu Zarja, je odmevno pritožbo o trpinčenju otrok podala že pred veliko nočjo. »Obtožbam nismo verjeli, saj smo z delom obeh vzgojiteljic vsa leta izjemno zadovoljni. A smo kljub temu poskušali med prazniki na vse mogoče načine 'izvleči' tudi iz naših otrok kakršen koli namig o možnosti, da bi kdaj koga osamili na mrzli balkon in mu s selotejpom prelepili usta,« pojasnjuje Tomaž Slapar, ki so ga starši 15 od 19 otrok v skupini med drugim zadolžili tudi za to, da jim pomaga vrniti njihovi vzgojiteljici, ki od minulega četrtka nista več zaposleni v vrtcu.

Občina ne razmišlja o odvzemu koncesije

»Seveda otroci niso imeli pojma ne o mrzlem balkonu ne o selotejpu. In čeprav doslej nismo nikoli imeli nobenih težav, zdaj naši otroci zares jokajo in nočejo v vrtec, saj hočejo nazaj k svojim vzgojiteljicam. Novih ne poznajo. Eden od staršev je moral danes celo na dopust, saj otrok ni hotel v vrtec,« je jasen Slapar. Meni, da gre pri vsem skupaj predvsem za velik nesporazum in da sta morali vzgojiteljici podati odpoved zaradi pritiskov vodstva in ne zato, ker bi neprimerno ravnali z otroki. »Ni nam prav, da se tako izpostavlja naše otroke, češ da so bili trpinčeni. Zdaj so ožigosani, ožigosani pa smo tudi mi, ki naj bi to dopustili... To je grozljivo in nezaslišano. In če zaradi tega še vzgojiteljici izgubita delo... Ne najdem besed, s katerimi bi izrazil svoje ogorčenje in žalost,« pravi Slapar. Dodaja, da je 15 od 19 staršev podpisalo zahtevo za vrnitev vzgojiteljic. Pred tem so poskušali nesporazum urediti na skupnem sestanku in na pogovornih uricah. Spregovorili so tudi o umirjanju preveč nemirnih otrok. Z izjemo matere, ki je podala pritožbo, so se strinjali, da je modri stol za razmišljanje primerna oblika umirjanja.

Neprijetna novica o neprimernem kaznovanju otrok v zasebnem vrtcu Zarja je včeraj vznemirila tudi župana Marjana Šarca, ki je dogodek obžaloval. »Gre za otroke. Ali je do neprimernega ravnanja prišlo ali ne, bodo ugotavljali pristojni organi. Kot mi je znano, je ravnateljica že ukrepala. Tudi delavki sta podali odpoved,« je dejal Šarec, ki pričakuje, da bodo morebitno kazensko odgovornost raziskali pristojni organi in ne občina, ki o odvzemu koncesije ne razmišlja. Na PU Ljubljana pa so povedali, da so bili o dogodku obveščeni šele včeraj iz medijev, a policisti in kriminalisti že ugotavljajo, ali obstajajo sumi kaznivega dejanja zanemarjanja mladoletnih otrok.

Ravnateljica ni prijavila prekoračitve meje dopustnega

Vodstvo zasebnega vrtca Zarja je včeraj z izjavami zelo skoparilo. Ravnateljica Jelka Golob je pozno popoldne med drugim zapisala: »Zavedamo se, da ni drugega sodnika za naša dejanja kot naša lastna etična drža. V odzivu na negativne okoliščine sta zaposleni strokovni delavki ravnali v skladu z visoko stopnjo prevzemanja odgovornosti. Delo in življenje v našem vrtcu za vse otroke potekata varno in mirno.« Na vprašanje, kaj naj bi vzgojiteljici priznali, pa je odgovorila, da v interesu zaščite otrok o tem ne bo govorila. »Ob veliki meri kesanja sta priznali neskladno ravnanje in prekoračitev meje dopustnega,« je skopo pojasnila in dodala, da od njiju ni zahtevala, naj dasta odpoved. Zakaj starši, ki jim je podrobneje pojasnila njuno nedopustno ravnanje, kljub temu zahtevajo njuno vrnitev, ne razume. Zakaj ni njunega nedopustnega ravnanja sama prijavila pristojnim organom, pa ni pojasnila.

Renata Hojs, ravnateljica kamniškega javnega vrtca Antona Medveda, je povedala, da v javnem vrtcu podobnega primera ne pomnijo in da doslej zaradi pritožb naj ne bi odpuščali vzgojiteljic. Zadnjih pet let, odkar vodi vrtec, so skoraj vse pripombe staršev rešili v skupno zadovoljstvo v skupini; ravnateljica ali pomočnica naj bi se vključevali skoraj vedno le v primerih manjših poškodb otrok. av