Vlada Alenke Bratušek se je odločila, da lahko sedanji ministri – tako kot njihovi predhodniki v času Janševe vlade – v svoj kabinet poleg državnih sekretarjev pripeljejo največ šest ljudi, katerih zaposlitev je vezana na ministrov mandat. V času (resda nekoliko številčnejše) Pahorjeve ministrske ekipe se je ta omejitev nanašala na štiri zaposlene.

Doslej je največ svojih kadrov pripeljal kmetijsko-okoljski minister Dejan Židan, ki je zamenjal tudi največ uradnikov na položaju, za zamenjavo katerih ima sicer vlada leto dni časa. Sicer pa se je na ministrstva vrnilo kar nekaj kadrov iz časov prejšnjih levosredinskih vlad, zaposlitev so dobili nekateri prepoznavni obrazi vladajočih strank, ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) pa zaznamujejo diplomanti FDV oziroma mentorstvo Igorja Lukšiča, sedanjega prvaka SD.

Gregor Kos se je vrnil na mesto generalnega sekretarja

Jernej Pikalo, ki je pri Lukšiču tako diplomiral kot tudi doktoriral, je za enega od dveh državnih sekretarjev izbral Aljuša Pertinača, ki je za mentorja svoje diplomske naloge prav tako izbral sedanjega predsednika SD. Pertinač velja tudi za Lukšičevega najtesnejšega strankarskega podpornika; med drugim je intenzivno lobiral za njegovo izvolitev na čelo stranke. Novi državni sekretar je bil v času Lukšičevega ministrovanja vodja projektne enote za strukturne sklade na šolskem ministrstvu. V istem mandatu oziroma v času, ko je Pahorjeva vlada opravljala le še tekoče posle, je na mesto generalnega sekretarja na ministrstvu za šolstvo prišel še en Lukšičev diplomant (pri njem je tudi magistriral) – Gregor Kos, ki se je sedaj na to mesto vrnil. Vodenje kabineta ministra za šolstvo pa prevzema Tit Neubauer, ki je bil pred tem asistent evropske poslanke SD Tanje Fajon. Neubauer je tudi končal FDV, somentor pri njegovi diplomi pa je bil Pikalo. Tudi Andrej Hudoklin, ki bo na MIZŠ skrbel za stike z javnostmi, prihaja z ljubljanske fakultete za družbene vede (njegova mentorica je bila sedanja poslanka SD Ljubica Jelušič), doslej pa je piarovske naloge opravljal na sedežu SD.

Več socialnih demokratov si je na ministrstvo pripeljal tudi podpredsednik te stranke in vlade Dejan Židan. Med njimi najdemo kandidatko SD na zadnjih državnozborskih volitvah, sicer pa šahovsko velemojstrico Darjo Kapš, ki pri kmetijsko-okoljskem ministru opravlja naloge šefinje kabineta. Iz vrst SD (oziroma njenega podmladka) prihajata tudi Boris Potočar in Jani Prednik, ki sta bila dejavna v strokovnem svetu SD za kmetijstvo.

Roman Jakič ne razmišlja o zamenjavi Dobrana Božiča

Na ministrstvu za kulturo je trenutno ena oseba, ki je zaposlena na zaupanje ministra Uroša Grilca. Gre za vodjo kabineta Petro Škofic, ki je v mandatu Pahorjeve vlade skrbela za stike z javnostmi takratne notranje ministrice Katarine Kresal. Na finančno ministrstvo pa se vrača Gordana Pipan, ki bo šefinja kabineta ministra Uroša Čuferja. Pipanova je bila v mandatu Pahorjeve vlade vodja kabineta ministra za razvoj in evropske zadeve Mitje Gasparija.

Obrambni minister Roman Jakič je iz direktorata za obrambno politiko za šefa svojega kabineta potegnil Darka Lubija, ki je bil v času Pahorjeve vlade premierjev svetovalec za nacionalno varnost. Generalna sekretarka na MORS je postala Mojca Podbregar Ferjančič, sicer soproga nekdanjega prvega moža Slovenske vojske (SV) Iztoka Podbregarja, ki je na ministrstvu že od vsega začetka. Po naših informacijah pa Jakič ne razmišlja o zamenjavi sedanjega načelnika generalštaba SV Dobrana Božiča.

Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Tina Komel je kot šefa kabineta dobila Sandija Bonaco, pomočnika nekdanjega direktorja Sove Sebastjana Selana, ki je v času Črnčečevega vodenja slovenske civilne obveščevalne službe zapustil agencijo. Konec lanskega leta je Bonaca postal podpredsednik koprskega mestnega odbora Pozitivne Slovenije, kmalu po tem pa je bil izbran za višjega svetovalca v ljubljanskem mestnem redarstvu.