»Za povečanje stopnje zaposlenosti bi bilo treba ustvariti nova delovna mesta, vendar trenutno pri večjih podjetjih v Sloveniji ni videti projektov, ki bi povečali zaposlovanje. Prav tako ni napovedi prihoda pomembnih tujih investitorjev. Avgusta in septembra se bo kot vsako leto povečalo število iskalcev zaposlitve, saj bo nova generacija mladih, ki bodo tedaj končali šolanje, vstopila na trg dela. Vse to so dejavniki, zaradi katerih se stopnja zaposlenosti ne bo povečala,« napoveduje Miro Smrekar, direktor zaposlitvene agencije Adecco, razmere na trgu dela v prihodnjih mesecih.

Podatki, ki jih je te dni objavil evropski statistični urad Eurostat, tudi v Evropi ne vlivajo optimizma. Februarska stopnja brezposelnosti v območju evra je sicer v primerjavi z januarsko ostala nespremenjena, 12-odstotna, v celotni EU pa se je v tem obdobju povečala za 0,1 odstotka, in sicer na 10,9 odstotka. Na letni ravni se je stopnja brezposelnosti znatno povečala, saj je bila februarja 2012 v območju evra 10,9-odstotna, na območju celotne EU pa 10,2-odstotna.

»V Sloveniji bodo največ novih zaposlitev prinesle sezonske dejavnosti: gostinstvo, turizem in deloma tudi gradbeništvo. So pa specifične in vsi jih ne vidijo kot priložnost. Samozaposlitev je priložnost za pogumne, ki imajo podjetniško idejo in znanje, da jo izpeljejo. Ni pa dovolj le podjetnost, nujno je tudi znanje – inovativen produkt ali storitev. Zato menim, da je pomembno kakovostno izobraževanje,« poudarja Smrekar, ki vidi priložnosti za zaposlovanje tudi v ustvarjanju ugodnega okolja za tuje investicije. »Za večja tuja podjetja, s katerimi se srečujemo, naše okolje ni zelo ugodno. Z nekaj napačnimi potezami lahko povzročimo, da gre posel v tujino, z njim pa tudi delovna mesta,« pravi Smrekar. Vstop Hrvaške v EU bo po njegovem prepričanju prinesel pozitivne učinke.

»Verjamem, da je vsaka razširitev trga priložnost za nove posle in s tem delovna mesta, a je od nas odvisno, ali jo bomo izrabili. EU se širi s še eno državo, to pa je priložnost za podjetja, ki bodo lažje poslovala na Hrvaškem. To lahko vodi v nove zaposlitve. Vstop Hrvaške v EU za Slovenijo pomeni eno novo članico, za Hrvaško pa 26 novih članic. To je torej potencial, ni pa nujno, da bo priložnosti iskala le v Sloveniji. Zdaj še ni znano, kakšne bodo omejitve pri pretoku delovne sile, ne moremo pa tudi predvideti, koliko ljudi bo delo iskalo v tujini.«

Je pa enotni evropski trg kot priložnost za zaposlitve po mnenju Smrekarja zelo slabo izkoriščen. »V tem trenutku večini ni treba iskati zaposlitve v tujini in to velja tako za Slovenijo kot za večino Evrope. Tudi delodajalci še ne uporabljajo vseh možnosti, ki jih ponuja enoten prostor skupne države. Menedžerji sodelavce še vedno izbirajo predvsem v regiji in nove zaposlene iščejo v lokalnem okolju, kar je povezano tudi s stroški. Bolj kot mobilnost delovne sile vidim prednost enotnega evropskega prostora pri iskanju poslovnih priložnosti. Meje so tam, kjer si jih sami postavimo. Območje v radiju petsto kilometrov je povsem obvladljivo za izvajanje posla in tu moramo poiskati priložnosti za nova sodelovanja ter preveriti, ali se posel lahko razvije in ali lahko iz tega nastane tudi svetovna zgodba.«