Spodnja Polskava, Pragersko.»Po letu in pol agonije in negotovosti je včerajšnji dan za zaposlene tovarne Stavbnega pohištva (SP) Polskava, pa če se to sliši še tako čudno, prinesel olajšanje,« je dejala sekretarka v Območni organizaciji Zveze svobodnih sindikatov Slovenije Podravja in Koroške Alenka Rožman, potem ko je Agencija za javnopravne evidence na spletni strani za omenjeno tovarno objavila začetek stečaja.

»Vsak stečaj, do katerega pride, je tudi za nas, sindikaliste, stresen dogodek, a na tak način bodo zaposleni čez nekaj mesecev dočakali vsaj izplačila iz jamstvenega sklada, navsezadnje pa bodo lahko na zavodu za zaposlovanje uveljavljali pravice do denarnega nadomestila, ker so ostali brez dela,« je povedala Rožmanova. V omenjenem podjetju, kjer so v glavnem izdelovali zunanja okna in vrata, zimske vrtove in druge lesarske izdelke, je bilo nazadnje zaposlenih okoli 45 ljudi, ki pa že vse od decembra lani niso dobili plač, izklopili so jim tudi že elektriko, ker ni bilo denarja za plačilo računov.

»Povečini gre za starejše, ki so zaposleni v tovarni že od samega začetka, in prav te je bilo najbolj strah pred izgubo dela. Kljub temu se je kakšnih osem od 25 članov sindikata lesarstva Sinles zaradi nevzdržnih razmer odločilo, da bodo sami sprožili postopek za izredno odpoved delovnega razmerja, a se je vmes na srečo zgodil stečaj, kar pomeni, da bodo zdaj počakali, da postopek steče,« je povedala Rožmanova. Dodala je, da so svojim članom izplačali tudi solidarnostno pomoč, ki jo v te namene izplačujejo iz sindikalne blagajne, vsem zaposlenim pa so razdelili pakete pomoči s prehrano, ki jim jih je v ta namen pripravil Rdeči križ. »Ker je bilo med zaposlenimi tudi nekaj mladih, zagnanih, upam, da se bodo vsaj ti znašli in si našli ustrezno novo zaposlitev v bližnji prihodnosti,« je dejala Rožmanova, ki dvomi, da se bo v stečajni masi nabralo toliko denarja, da bi delavci še lahko upali na kakšno poplačilo zaostalih obveznosti.