Ta nalezljiva bolezen je zelo podobna sarsu, ki je med globalno epidemijo med leti 2002 in 2003, ki se je začela na Kitajskem, ubila 800 ljudi, okužilo pa se je približno 8,000 ljudi. Novi virus je nevaren zato, ker lahko prodre do ledvic, jeter ter prebavil, hkrati pa v tkivo makrofagov, kar lahko vodi do odpovedi organov. Umrljivost je več kot petdeset odstotna, medtem ko je pri SARSU umrljivost enajst odstotna.

Novi virus lahko hitro mutira

Sars prizadene le redke celične linije, novi virus pa lahko prizadene številne vrste človeških celičnih linij in celice uničuje s pospešeno hitrostjo. Če bo virus še naprej mutiral, lahko povzroči smrtonosno pandemijo, svarijo mikrobiologi. Do sedaj se virus po besedah mikrobiologov še ni izkazal kot zelo nalezljiv, vendar se to lahko hitro spremeni, če virus mutira.

Svetovna zdravstvena organizacija je ta teden oznanila, da je bolezen ubila še dva človeka, 73-letnega prebivalca Združenih arabskih emiratov in Britanca, ki je obiskal Savdsko Arabijo in Pakistan. Vse skupaj je tako zaradi virusa umrlo enajst ljudi, vsega skupaj je bilo okuženih sedemnajst ljudi.

Širi se hitreje kot sars

Infekcijska okužba je izbruhnila lani v Savdski Arabiji in Katarju, simptomi pa so težave z dihanjem in odpoved ledvic. Virus se lahko prenaša s človeka na človeka in čeprav je manj nalezljiv, ko enkrat vstopi v telo, se v človeških celicah širi hitreje kot sars.