Navidezna idila je končana. Potem ko se je zdelo, da bodo podrobnosti o nemirnem odnosu med ekipo Tine Maze in Smučarsko zvezo Slovenije (SZS) ostale pod preprogo, jih je razpihal močan veter, ki bi lahko prešel v vihar. Odkar Tina Maze deluje v samostojni ekipi, se je zvrstilo toliko afer, da jih je že težko prešteti. Z vsemi vodstvi smučarske zveze, ki so bila v tem času na čelu, se je njena ekipa sprla. Vse kaže, da bo tako tudi zdaj, ko je predsednik Primož Ulaga, čeravno se je še nedavno zdelo, da je ta najboljši smučarki sveta precej naklonjen. Jabolko spora je enako kot v večini primerov – gre za denar.

Ekipa Tine Maze in smučarska zveza sta na svetovnem prvenstvu v Schladmingu podpisali aneks k pogodbi, po katerem je Črnjanka upravičena do nagrade za dosežke v tej sezoni. Čeprav odvetnik ekipe Tine Maze Damijan Terpin ne želi govoriti o zneskih in drugih pogodbenih podrobnostih, kaže, da je prišlo do različne interpretacije zapisanega. »Res smo v Schladmingu podpisali aneks. Potem ko so bile naše obveznosti izpolnjene, kajti globusi in kolajne so doma, smo poslali sporočilo smučarski zvezi, v katerem sem napisal, da jih prosim, naj svoj del obveznosti izpolnijo še oni. To je povsem normalen poslovni odnos,« je povedal Damijan Terpin in zavrnil, da naj bi šlo za zahtevek. Zavrnil je tudi prošnjo za komentar o višin zahtevanega zneska (šlo naj bi za 100.000 evrov), ker pravi, da je to poslovna skrivnost.

Medtem ko Terpin ni želel govoriti o bistvenih podrobnostih, je bil bolj zgovoren predsednik smučarske zveze Primož Ulaga. Ta se je ob našem klicu sprva zasmejal, nato pa dejal: »Nič spornega ni. Potrudili se bomo zagotoviti čim višjo nagrado. Sto tisoč evrov ne bo, a nekaj bo. Kaže, da je njihov odvetnik sprovociran in je poslal zahtevek, ki nima nobene pravne osnove.« Nato je razložil svojo plat zgodbe, ki je naslednja: smučarska zveza se je zavezala le, da bo pri sponzorjih alpskega dela skušala iztržiti dodatne zneske, ki bi šli za nagrado Tine Maze, pri čemer je zgornja meja 100.000 evrov. Torej SZS ni obljubila tega zneska, ampak je obljubila zgolj, da bo skušala iztržiti čim več. Čeprav Terpin ni želel govoriti o zneskih, je mogoče iz neuradnih podatkov in pogovora z Ulago razbrati, da ekipa Tine Maze v svojem sporočilu, zahtevku ali kakor koli že imenujemo dokument, ki ga je Terpin poslal zvezi, pričakuje 100.000 evrov. »Da, ampak kdor prebere aneks, vidi, da v njem ni nobene obveze. Sicer je bil njihov prvi predlog res, naj zveza izplača 100.000 evrov. A tega ne moremo zagotoviti, saj tega denarja nimamo, in tudi nikjer ne piše, da ga moramo izplačati,« je dejal Ulaga. Zveza je doslej zbrala 27.000 evrov, ki jih bo Tina Maze dobila.

Medtem ko Terpin ni želel govoriti o znesku, je bil bolj zgovoren o nečem drugem. Prepričan je, da je smučarska zveza dala v javnost informacije o aneksu k pogodbi. »Stoodstotno sem prepričan o tem. Vem tudi, po kateri poti je zadeva prišla v javnost. Ne morem razkriti vsega. Lahko pa povem, da so informacije prišle od članov vodstva smučarske zveze oziroma izvršilnega odbora. Očitno s smučarsko zvezo ni mogoče normalno komunicirati, kajti vsaka komunikacija pride v javnost, in to potvorjena,« je dejal in dodal, da je tisti, ki je dal znesek v javnost, kršil pogodbo in da bo po vsej verjetnosti za to odgovarjal.

Primož Ulaga sicer ni trdil, da je dala informacije v medije druga stran, a je iz pogovora z njim mogoče razbrati, da se s Terpinovim mnenjem o tem verjetno ne strinja. Odvetnik ekipe Tine Maze ima že pripravljen scenarij v primeru, da bo zveza trdila, da je zgodba postala javna zavoljo nasprotne strani. »Kategorično zavračam, da bi mi kar koli dali v medije. Če bom kje prebral, da so oni rekli, da smo to mi dali v medije, bom povedal, kako je zadeva prišla v medije. Imam vse podatke in vse pisne dokaze,« je dejal.