Vransko. »Nikomur več ne verjamemo. Siti smo praznih obljub, s katerimi nas poskušajo pomiriti že od lanskega avgusta. Zdaj imamo res vsega dovolj,« je včeraj odločno dejal eden od devetdesetih delavcev nekdaj zelo uspešnega podjetja Kovinska industrija Vransko (KIV), ki so včeraj zjutraj začeli stavkati. Včeraj so delavci vodilne opozorili, da bodo pri stavki vztrajali tako dolgo, dokler jim podjetje ne vrne tistega, kar jim je dolžno, ali pa kar do uvedbe stečaja. Plačilo vseh odprtih terjatev, plač, nadur in potnih stroškov pa zahtevajo do 28. marca.

Od avgusta dobivali 500 evrov na mesec

»Nimamo več kaj izgubiti. Denarja nimamo, laži pa nočemo več poslušati,« so bili enotni delavci, ki že od lanskega avgusta niso dobili polne plače. Podjetje jim je nakazovalo samo akontacije plače, ki je znašala okoli 500 evrov, zadnja dva meseca pa še to ne. Mnogi nimajo več za položnice. Da so sploh lahko preživeli, so si sposodili od prijateljev in sorodnikov. Najtežje je v družinah, ki imajo šoloobvezne otroke.

Razočarani so tudi zato, ker jim podjetje od julija ni plačevalo prispevkov in ker naj bi jih direktor Ivo Kreča, ki naj bi v petek odstopil, ves čas vlekel za nos, oni pa so mu verjeli. Kot pravijo, se težave vlečejo že kakšna tri leta, vendar tako hudo, kot je zdaj, še ni bilo. Banke upnice so jim pred časom zasegle vse stroje, vendar so dovolile, da nadaljujejo proizvodnjo, ker jim naročil ne manjka. KIV namreč izdeluje opremo za pridobivanje energije iz sistemov za izgorevanje oziroma uplinjanje biomase in komunalnih odpadkov. Večino opreme izdelujejo za tuji trg in jo tudi sami montirajo.

Direktor nedosegljiv za pojasnila

Med včerajšnjo stavko so delavci dejali, da sumijo, da je vodstvo podjetja denar nakazovalo na hčerinske družbe doma in v tujini. Jezni so tudi zato, ker jim je direktor Kreča več mesecev govoril, da se pogaja z resnim strateškim partnerjem, ki bo podjetje dokapitaliziral in ga rešil iz težav. Ko so prejšnji teden zagrozili s stavko, je v podjetje res prišla predstavnica podjetja D&G s Pragerskega, ki naj bi kupilo KIV. Med delavci je zanetila še več jeze, saj jim ni znala povedati nič konkretnega. Kasneje pa naj bi izvedeli še, da ima podjetje na Pragerskem zelo hude likvidnostne težave in da torej sploh nima denarja, da bi ga lahko vlagalo v KIV.

V petek jim je direktor povedal, da odstopa z direktorskega položaja in da naj bi prodal tudi svoj lastniški delež v podjetju. Takrat jim je še zagotovil, da se bo novi lastnik prišel predstavit, vendar so ga delavci včeraj zaman čakali. Sicer pa jih to sploh ni več ganilo. »Dokler ne bo vpisan v sodni register, se z njim sploh ne bomo pogovarjali ali pogajali,« je novinarjem dejal predsednik tovarniškega sindikata SKEI Marjan Svet in opozoril, da bi lahko bila zamenjava lastništva brez sklica skupščine nezakonita. A ker delavci in sindikati nikomur več ne verjamejo, jih pravzaprav ni presenetilo, da se je direktor včeraj zavil v molk in da niti novinarjem ni želel pojasniti, kaj se je pravzaprav zgodilo s firmo in kaj od tistega, kar je govoril delavcev, je res. Delavci zato upajo, da bo Kreča prednje stopil danes.