Sony Xperia Z je v prvi vrsti vizualno privlačna naprava. Čeprav lahko posplošeno rečemo, da gre zgolj za »črn kvadrat«, je Sonyju zagotovo uspelo narediti nekaj odličnega. Ima elegantno ohišje odeto v posebno stekleno prevleko, minimalističen videz in gumbe tam, kjer morajo biti. Že na prvi pogled uporabnik dobi vtis, da gre za napravo višjega cenovnega razreda.

Naprava v dlaneh deluje podobno kot Samsung Galaxy S3. Je sicer malce večja in bolj okorna, zato tudi v večini primerov zahteva uporabo obeh rok. Diagonala njenega zaslona namreč meri 5 palcev. Tisti, ki prisegate na manjše naprave, kot je denimo iPhone 5, boste za Xperio Z najverjetneje potrebovali dan ali dva časa, da se privadite na drugačen način rokovanja.

Zaslon naprave premore 1080 x 1920 slikovnih točk ločljivosti, 441 ppi in se pri uporabi izkaže za odličnega. Res je sicer, da ta ne ponuja jasnosti, če zaslon gledamo iz strani oziroma pod določenim kotom. Ta tudi ne uporablja tehnologije AMOLED temveč BRAVIA Engine 2. Poleg omenjenega lahko kot grajo naprave izpostavimo tudi slabše soočanje s prstnimi odtisi. Na trenutke se zdi, kot da je pravi magnet zanje.

Kot faktor, ki kupca še dodatno prepriča, je potrebno izpostaviti odpornost naprave na vodo in prah. Sicer ni ravno najlažje potopiti 730 evrov vreden telefon pod vodo, vendar to vsekakor prenese. Ta lastnost je še kako priročna, če denimo fotografiramo v malce bolj »akcijskih« okoliščinah kot je denimo blatno prizorišče kolesarskih spustov.

Na napravi deluje Android Jelly Bean 4.1. Gre torej za domače prizorišče androidovih uporabnikov, vendar z nekaj dodatki, ki so znani že iz prejšnjih Xperia modelov. Kot se za tako drag mobilnik spodobi, ta deluje odlično. Kako ne bo, če pa ga poganja štiri jedrni 1.5 GHz procesor z 2 GB RAM-a.

Večopravilnost, brskanje po spletu, gledanje video posnetkov… vse deluje gladko in brez zamikov. Prav uporaba za spletno brskanje je tisto področje, kjer Xperia Z resnično blesti. Ni prevelika, ni premajhna. Ponuja jasne in kontrastne barve. Je hitra.

Pri promociji Xperie Z je veliko govora o zmogljivi kameri. Ta premore izjemnih 13.1 MP, posnetke pa lahko zajema v ločljivosti 4128 x 3096. Impresivne številke, vendar mogoče celo pretirane za običajno rabo. Fotografije in posnetki so sicer dobri, vendar, če je naprava že opremljena s tako zmogljivo kamero, potem bi lahko imela vsaj še nekatere dodatke, ki spadajo k temu. Denimo dejanski sprožilec na ohišju. Tudi samo fotografiranje ni najhitrejše. Ampak ok, posnetki so dobri.

Baterija naprave je povprečna. Z aktivno uporabo se boste kar morali navaditi, da bo polnilec vedno nekje pri roki. Xperia Z je sicer opremljena z zmožnostjo Stamina mode, ki privarčuje precej energije. Gre namreč za to, da ko naprava ni v uporabi, izklopi nepotrebne aplikacije.

Všeč nam je:

Splošne specifikacije naprave in zmogljivost

Odličen zaslon

Baterija

Videz

Grajamo:

Zbiranje prahu in prstnih odtisov

Vseeno bi pričakovali še boljše foto in video posnetke