Achebe je bil širši javnosti poznan predvsem po romanu Razpad iz leta 1958, ki je v slovenščini leta 2007 nazadnje izšel pri založbi *cf..

V romanu Razpad se je Achebe ukvarjal z vsemi temami, ki jih je pozneje prevzela bogata afriška književnost: kolonializem/predkolonialno obdobje, modernizem/tradicija, nove/stare vrednote, 'tribalnost', večženstvo, rituali, so o knjigi zapisali v založbi *cf.. Kot je še mogoče izvedeti na spletni strani založbe, je knjiga sicer v slovenščini že izšla leta 1964.

Achebe je bil velik kritik korupcije in vlade v Nigeriji. Med nigerijsko državljansko vojno med letoma 1967 in 1970, v kateri je bilo ubitih okrog milijon ljudi, je močno podpiral Biafro. Dogajanje je opisal v knjigi spominov, ki je pod naslovom 'There Was A Country: A Personal History of Biafra' (Bila je dežela: Osebna zgodovina Biafre) izšla lani.

Leta 2011 je odklonil eno najvišjih državnih nagrad, ki mu jo je želela podeliti nigerijska vlada. Zadnja leta je živel v ZDA, kjer je predaval na več univerzah. Leta 1990 se je poškodoval v prometni nesreči, poškodba ga je priklenila na invalidski voziček.

Južnoafriške pisateljica in nobelovka Nadine Gordimer je Achebeja leta 2007 označila za očeta moderne afriške literature. Tedaj je bila članica žirije, ki mu je podelila nagrado man booker.

V slovenščini sta poleg že omenjenega romana izšla še Achebejeva romana Mravljišča v savani in Božja puščica.