Predlog zakona, ki ga je pripravilo ministrstvo za finance, predvideva uvedbo davka na sladkor in sladila v brezalkoholnih pijačah. Davek na kilogram sladkorja v pijači bi znašal en evro, za maksimalno zakonsko dovoljeno vrednost sladila v pijači pa 20 centov. Ukrep naj bi v proračun letno prinesel med 14 in 16 milijonov evrov.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Brigita Čokl je opozorila, da je uživanje sladkorja razmeroma velik problem, saj povzroča prekomerno debelost ter s tem povezane bolezni in diabetes. Po njenih besedah so zaskrbljujoči predvsem podatki o debelosti in uživanju sladkanih pijač pri mladostnikih, saj se v tem Slovenija uvršča v vrh držav EU. To je javnozdravstveni problem kot tudi velika obremenitev za zdravstveno blagajno. Brez ustreznega ukrepanja se bodo po njenih besedah bremena kroničnih bolezni v prihodnosti še povečala.

Prvi mož Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) Samo Fakin podpira takšen zakon, meni pa, da je 10-odstotna obdavčitev morda še prenizka. Opozoril je, da so nekatere druge države sladkor obdavčile tudi v drugih oblikah, kot so slaščice itd. Meni, da bi bilo morda treba prepovedati tudi oglaševanje sladkorja.

Mojca Gabrijelčič iz Inštituta za varovanje zdravja je poudarila je, da kurativno zdravljenje ne odpravlja problema kroničnih boleznih, pač pa je pomembna preventiva. Zato predlaga, da se iz zbranih sredstev iz obdavčitve financirajo predvsem preventivni programi.

Predsednica Zveze potrošnikov Slovenije Breda Kutin sicer podpira zakon, a opozarja, da manjka bistveni del, in sicer kam bo šel ta denar. "Če bo davek uveden in se ne bo naredilo nič dodatnega, se bo vsem naredila samo škoda," je ocenila. Zato predlaga, da se polovica izkupička iz tega davka nameni za preventivne kampanje, ki so usmerjene v ciljno publiko.

Alenka Avberšek iz Gospodarske zbornice Slovenije pa je dejala, da podpirajo in zahtevajo vsakršno obliko politik, ki bodo delovale preventivo, saj posledice nezdravega načina življenja bremenijo tudi gospodarstvo. Vendar pa je po njenem mnenju predlagani zakon davčno nedodelan, s cilji, o katerih so danes govorili na odboru, pa zakon po njeni oceni nima povezave. Opozorila je tudi, da bi takšen zakon lahko v zelo kratkem času prizadel panogo, kar bi se poznalo v izgubo nekaj tisoč delovnih mest, in to v regijah, ki so že sedaj v nezavidljivem položaju.

Poslanci so v razpravi podprli rešitve zakona in se strinjali, da bi vsaj del sredstev, ki bi jih s tem davkom zbrali, morali nameniti preventivi.

Poslanec SDS Franc Breznik je ob tem ocenil, da je to pravičen davek, saj da so poskrbeli za določbo, ki ščiti slovenske proizvajalce brezalkoholnih pijač. Gašpar Gašpar Mišič (PS) je ocenil, da bi bilo treba opraviti temeljito javno razpravo. Boji se namreč, da bi uničili gospodarstvo v Sloveniji, če bi se enake pobude o obdavčitvi razširile tudi na druge panoge. Poslanec Ivan Grill (SDS) pa predlaga, da bi se obdavčili tudi drugi proizvodi, ki negativno vplivajo na zdravje ljudi, kot so maščobe in sol.