Prvi bienale umetnostni Santorini je bil zasnovan kot kulturna panorama, ki naj bi pomenila prispevek v boju zoper grško gospodarsko krizo. Njegov ustanovitelj je bil samozvani umetnik, ekonomist in profesor ter doktor kulturne diplomacije Kikos Papadopulos.

V mednarodni umetniški dogodek je bilo vpletenih več uglednih umetnikov z vseh celin, ki so bili oškodovani. Med nagrajenci pa je bila tudi slovenska umetnica Tanja Radež, ki je za poslane slike dobila drugo nagrado. Prvonagrajena je bila Stephane Malka, tretje in četrtonagrajena pa sta bila Stepan Tadić in Rui Sasaki. Radeževa do danes ni dobila od bienala niti evra, slik ji niso vrnili, pa tudi vodstvo je nedosegljivo.

Tanja Radež je rojena na Jesenicah. Diplomirala je na ljubljanski likovni akademiji, smer vizualne komunikacije. Leta 1989 je soustanovila studio TANDAR. Danes je v svojem studiu deluje na področju kulture, izobraževanja in znanosti. Oblikuje knjige in tipografije, rokovnike, ilustracije, znamke, logitipe, celostne podobe za umetniške dogodke in drugo.

Producent in prijavitelj dela Radeževe na Santoriniju je bila mariborska Kibla. Kot je po pisanju današnjega Večera povedal podpredsednik KID Kible Dejan Pestotnik, je Kibla plačala vse stroške predstavitve, kotizacijo in nekatere druge stroške. Do danes, kljub nenehnim opozorilom organizatorjem, niso dobili niti del, umetnici pa ni bila izplačana pogodbena nagrada v višini 1500 evrov.

Britanski umetniki in kuratorji po pisanju britanskega The Independent, ki ga povzema Večer, trdijo, da je skrivnostni grški podjetnik, ki tiči za novim kulturnim festivalom, "izginil" z večino njihovih stvaritev.

Bienale je sicer že napovedal svojo drugo izdajo, ki naj bi potekala od 5. julija o 5. oktobra 2014.