Nova Gorica.Družba Komunala je lani poslovala z 88.000 evri izgube, za konec letošnjega leta pa napovedujejo pozitivno ničlo. Sprva so načrtovali stoodstotno podražitev in jo med drugim utemeljevali tudi zaradi nakupa novih tovornjakov za prevoz smeti in povečanja števila zabojnikov.

Prihodnje leto se bo podražitvi težko izogniti

»Na ta način bi zbrali tudi več ločenih odpadkov. Zdaj bo to moralo počakati. Po sedanji predlagani podražitvi bi se povprečna cena za gospodinjstva povečala z 11 na 18 evrov na mesec. Prihodnje leto pa se povišanju cen ne bomo mogli izogniti,« pravi Andrej Miška, direktor Komunale, ki še dodaja, da je v letošnje povišanje vštet tudi najem naprav za predelavo odpadkov.

V začetku prihodnjega meseca se tudi na Goriškem izteče rok za pridobitev soglasja za odlagališče, sicer bodo morali deponijo v Stari Gori pri Novi Gorici zapreti. »Po šestem aprilu brez odločbe ministrstva za okolje ne bomo smeli več odlagati odpadkov v Stari Gori. Po najbolj črnem scenariju bomo odpadke iz zabojnikov še vedno pobirali in jih shranjevali na odlagališču, kjer jih bomo tudi selekcionirali. Z občinami pa se bomo morali dogovoriti, kam jih bomo v tem primeru vozili. Seveda pa bi ta scenarij pomenil nove podražitve,« dodaja Miška.

Neplačanih računov za 100.000 evrov

Glede na pripombe, ki so jih imeli bližnji prebivalci odlagališča v zvezi z gradnjo Centralnega regijskega odlagališča, pa direktor Komunale pravi, da pripombe niso prišle do njih, da pa so zanje slišali in da so vse pomanjkljivosti, na katere so opozarjali krajani, tudi uredili. Tako azbestno polje kot zajem izcednih voda in čistilno napravo.

Pri Komunali tudi opozarjajo, da je vse več ljudi, ki ne zmorejo plačevati stroškov na položnicah. »Kar 216 prebivalcev nam dolguje več kot 100.000 evrov. Tega denarja od njih ne moremo izterjati, ker ga nimajo. Upam, da bodo pri tem pomagale občine,« dodaja Andrej Miška, ki med vzroki za podražitve komunalnih storitev (zadnja je bila maja 2000) navaja tudi razširitev dejavnosti, ki jih je predpisala država. S temi so povezane nove zaposlitve, od leta 2000 so na novo zaposlili 30 delavcev, nakup 21 vozil v vrednosti skoraj 2,8 milijona evrov, medtem ko so za zabojnike samo lani odšteli 1,8 milijona evrov. K tem številkam pa je treba v dvanajstih letih prišteti tudi 50-odstotno inflacijo, stoodstotno povišanje cen goriv in 50-odstotno povečanje plač. jal