Hrvaške varnostne službe danes niso želele prav ničesar prepustiti naključju. V izogib kakršnemukoli incidentu je bilo za varovanje tako poskrbljeno že na pristajalni stezi, medtem ko je nad Zagrebom bdel policijski helikopter. Strogo je bilo tudi varovanje od letališča do hotelov Esplanade in Sheraton, kjer bodo srbski nogometaši in vodstvo prebivali, saj so bile policijske patrulje nameščene na vsakih sto metrov.

Srbi so v popoldanskih urah že opravili trening, želja selektorja Siniše Mihajlovića pa je bila, da bi bil ta odprt za javnost, a je ta ostala neuslišana. »Odprtega treninga gostujoče reprezentance ne bo. Iz srbske zveze so nas glede tega prepozno obvestili, sami pa v tako kratkem času nismo sposobni tega organizirati,« je bil jasen komisar za varnost pri Hrvaški nogometni zvezi (HNS) Zoran Cvrk.

Brez provokacij ni šlo

Čeprav pri obeh nogometnih zvezah upajo, da bo tekma minila brez incidentov, pa je do prvih provokacij že prišlo. Za to je okoli 14. ure poskrbela skupina hrvaških navijačev, ki je na Cvjetnem trgu v Zagrebu v neposredni bližini srbske pravoslavne cerkve razvila ogromen transparent z napisom „Z ognjem v naših srcih“.

»Biti Hrvat, ne pomeni biti proti nekomu«

Da ne gre le za običajno kvalifikacijsko srečanje, dokazuje tudi poziv hrvaškega premierja Zorna Milanovića. Tako kot je pred tem že nekajkrat storil predsednik zveze Davor Šuker, je tudi Milanović vse Hrvate pozval k športnemu spremljanju tekme.

»Pomembno je, da se izkažemo kot odgovoren domačin in civilizirana država. Biti Hrvat, ne pomeni biti proti nekomu. Veseli me, da selektor Igor Štimac in predsednik Davor Šuker dajeta razumne in civilizirane izjave. Atmosfera je nezdrava in ni lahko,« je dejal predsednik vlade, ob tem pa se seveda ni mogel izogniti napovedi zmagovalca. »Hrvaška je boljša zaradi igralcev. V tekmo gremo kot favorit, vendar je tudi Srbija močna.«

Tekma vzbudila pozornost nemških medijev

O pomembnosti srečanja priča tudi poročanje tujih medijev. Veliko pozornosti so ji te dni namenili predvsem nemški mediji. Tamkajšnja javna televizija WDR je v kar desetminutni reportaži naslovljeni »Dvoboj sovraštva« med drugim tekmo označila celo za najpomembnejšo v zgodovini Hrvaške. Med drugim so tudi ugotovili, da je do navijaških provokacij prišlo že pred nekaj meseci, ko je Mednarodno sodišče za vojne zločine oprostilo hrvaška generala Anteja Gotovino in Mladena Markača.

Srečanju so nekaj vrstic namenili tudi pri nemškem tedniku Focus, ki je v svoji spletni izdaji citiral apel Davorja Šukerja, da se hrvaški navijači vedejo kar se da civilizirano. »Želel bi si, da bi imel čarobno paličico, tako da med predvajanjem srbske himne ne bi prišlo do nepotrebnega žaljenja,« so zapisali pri Focusu.