Anketa o tujih turistih v Sloveniji, ki jo je državni statistični urad lani spomladi ter poleti izvedel v izbranih slovenskih hotelih in kampih, je hkrati pokazala, da v poletnih mesecih tri četrtine tujih turistov obišče Slovenijo zaradi počitnic, spomladi pa je ta delež nekaj manjši.

Odločitev za obisk Slovenije se je pri več kot četrtini turistov porodila tik pred zdajci, večinoma gre za goste iz držav nekdanje Jugoslavije. Bolj premišljen je bil obisk turistov iz neevropskih držav, ti so namreč običajno začeli obisk načrtovati tri mesece prej.

Gorske občine in Ljubljano je poleti večina turistov obiskala na podlagi priporočil sorodnikov in prijateljev, medtem ko so bile za obisk obmorskih in zdraviliških krajev odločilne informacije na internetu. Prestolnico številni obiščejo tudi iz poslovnih razlogov.

Prvič je Slovenijo obiskalo 47 odstotkov anketiranih, za 27 odstotkov vprašanih je bil to drugi obisk, za 31 odstotkov pa že tretji ali več.

Manj kot petina tujih turistov je v Slovenijo v poletnih mesecih pripotovala ob pomoči potovalne agencije in skoraj tri četrtine s cestnimi prevoznimi sredstvi. Na 46 odstotkov tujih turistov je Slovenija pustila boljši vtis od pričakovanega.

Oceno odlično je največ tujih turistov pripisalo naravnemu okolju, varnosti med bivanjem ter gostoljubnosti domačega prebivalstva, medtem ko so si največ negativnih ocen prislužili ponudba kulturnih prireditev ter kakovost cest in storitev ob njih.