Z aktualno turistično ponudbo so se minuli teden v Ljubljani predstavile turistični skupnosti mest Crikvenica in Novi Vinodolski ter občina Vinodolski.

»Tako kot gre ljubezen skozi želodec, gre tudi velik del turizma skozi hrano in vino. V želji promovirati gastronomske užitke kvarnerske regije bosta letos v ospredju novi marketinški blagovni znamki Kvarner gourmet in Kvarner food, v kateri smo vključili več kot petdeset restavracij, tavern in konob. Njihove kulinarične zgodbe bomo skupaj s koristnimi informacijami predstavili v ličnih brošurah in v digitalni obliki, dostopne bodo tudi za pametne telefone,« je pojasnila Marijana Biondić, direktorica Turistične skupnosti mesta Crikvenica.

Eno najbolj znanih turističnih središč in klimatskih zdravilišč Kvarnerja, ki se lahko pohvali s kakovostno zdravstveno in velneško ponudbo, letos praznuje 125-letnico turizma. Med Slovenci je Crikvenica še posebno priljubljena zaradi odlične prometne povezave, lepih peščenih plaž in ugodnega sredozemskega podnebja. V zadnjih letih se tam število slovenskih turistov povečuje za več kot deset odstotkov na leto, lani so našteli 20.870 prihodov Slovencev. Številne med njimi v spomladanskem času v goste privabi navdušenje za gibanje: sprehodi ob morju, kolesarjenje in tek po več kot 150 kilometrov edinstvenih sprehajalnih in kolesarskih stez. Množice v Crikvenico privabijo tudi številni dogodki: Ribiški teden, tradicionalni karneval, Primorska noč s pokušnjo ekoloških in naravnih proizvodov, plavalni maraton Crikvenica – Šilo, tekaški maraton Adria Advent, Dnevi Frankopanov in številni drugi.

Korak od morja, dva od snega

Namestitev na crikveniško-vinodolski rivieri omogoča petindvajset hotelov, osem avtokampov, idilične kmečke hišice, zasebne sobe in penzioni ter številne planinske koče. Te so priljubljen cilj za ljubitelje planinarjenja – le nekaj korakov od obale mesta Novi Vinodolski (letos tam praznujejo 135 let turizma) vas namreč pričakajo zelene planote z razglednimi točkami (Kuk, Sviba, Gradina, Mahavica, Slipica, Pridva), ki so spomladi pogosto še vedno prekrite s snegom. Aktivni oddih si lahko popestrite tudi s kolesarjenjem, plezanjem, jadralnim padalstvom, paraglidingom in vrsto drugimi adrenalinskimi aktivnostmi.

Zgodovinski navdušenci se nikar ne odrecite ogledu mestnega jedra, zaznamovanega z ostanki rimske kulture, ljubitelji vina pa boste na svoj račun prišli v vinodolski dolini z zgodovinskim imenom Vallis Vinearia. Okusite čare vinskih cest, ki se vijejo skozi avtohtone vinograde sorte žlahtina, in se v eni izmed konob pre-pustite razvajanju ob kulinaričnih posebnostih.

In še namig za kulturno-aktivni premik: slikovita mesteca Drivenik, Tribalj, Grižane in Bribiri bodo julija in avgusta v sklopu festivala Vinodolski poletni večeri tudi letos gostila koncerte klasične glasbe, drugi konec tedna v avgustu bo v Bribiriju minil v znamenju festivala Ružica Vinodola, ki oživlja vinodolsko zgodovino, v Tribalju in Driveniku pa bodo tretji konec tedna v septembru potekali Dnevi fig in športnega ribolova.