Svetovno alpsko smučanje je dobilo mladi biser, ki ima vse sposobnosti, da postane eno največjih imen tega športa. Mikaela Shiffrin je začela uspehe dosegati že pri rosnih 16 letih, ko se je 29. decembra 2011 v Lienzu prvič v karieri uvrstila na zmagovalni oder. V tej sezoni je svoje dosežke nadgradila do te mere, da ob svojem imenu sliši primerjave z največjimi zvezdnicami alpskega smučarskega športa – Hrvatico Janico Kostelić, Avstrijko Marlies Schild, Švicarko Vreni Schneider... Razlog je na papirju z uspehi preprost, v prevodu pa je plod trdega dela. Da je nova zvezdnica svetovnega belega cirkusa tudi šampionka, je dokazala v tej sezoni, ko je postala zmagovalka skupnega seštevka svetovnega pokala v slalomu, osvojila pa je tudi naslov svetovne prvakinje v tej disciplini.

Američani so svetovna smučarska nacija, ki je trenutno zgled sleherni državi. Njihova rdeča nit je delovanje znotraj smučarske zveze, ki funkcionira zelo elastično in se posameznikom posveča do te mere, da njihovi najboljši produkti navzven delujejo tako, kot bi imeli zasebno ekipo. Mikaela Shiffrin je bila dragulj, ki so ga kmalu začeli brusiti. Na tekme svetovnega pokala so jo pripeljali takoj, ko je izpolnila minimalni standard, da je dopolnila 15 let. Uspehi so pri smučarki, ki se je rodila 13. marca 1995 v Vailu v ameriški zvezni državi Colorado, prišli kmalu. Le leto dni po prvi uvrstitvi na zmagovalni oder se je v tej sezoni v Areju veselila prve zmage svetovnega pokala. Le-ta ji je dala krila. Izjemno uspešno sezono je kronala s štirimi zmagami svetovnega pokala in izjemno trdnostjo, s katero je na finalni tekmi svetovnega pokala minuli konec tedna v Švici vzela skalp ta čas najboljši smučarki planeta Tini Maze.

Kadar koli beseda nanese na Mikaelo Shiffrin, najuspešnejša slovenska smučarka o njej govori v presežkih. Hkrati pa se Črnjanki ob pogledu nanjo kolca, saj se sprašuje, kako uspešna bi bila v svojih mlajših letih, če bi imela takšno podporo kot ameriška najstnica.

»Nimam besed, s katerimi bi lahko opisala, koliko rešpekta imam do Tine v tej sezoni. Noro je, kar ji je uspelo. In kako je psihološko trdna in močna. Imam kar malo slabo vest, ker sem ji vzela slalomski globus,« je v Lenzerheideju pripovedovala vedno dostopna ameriška mladenka, v nadaljevanju pa tudi povedala, kje se skriva njen največji ključ do uspeha pri izjemnem napredku. »Prepričana sem, da ne bi bila tako uspešna, če ne bi tekmovala proti Tini Maze. Če želim iti v korak z njo, moram iti čez sebe. Včasih sem še sama presenečena, kako zelo sem napredovala v tej sezoni.«

Mlada Američanka je pokazala velik napredek tudi v veleslalomu, v katerem se je že uvrstila med najboljšo deseterico na tekmi svetovnega pokala, na svetovnem prvenstvu pa je bila celo šesta. Prav veleslalom je disciplina, ki jo bo skušala v najbližji prihodnosti čimbolj nadgraditi. Pogled na njeno kariero razkriva, da je bila v mlajših kategorijah zelo uspešna tudi v superveleslalomu. Toda v ameriškem taboru ne tvegajo prekmalu in jo v tej disciplini še niso vrgli med »volkulje«. A se bliža tudi čas, ko bo Mikaela Shiffrin pokazala svoje znanje v hitrih disciplinah. Znanja Američanom ne manjka, saj so na račun Lindsey Vonn, Julie Mancuso, Stacey Cook, Laurenne Ross, Leane Smith in Alice McKennis daleč najboljši na svetu. Jasno je, da bodo Američani storili vse, da bo Mikaela Shiffrin po dobi Lindsey Vonn in Tine Maze nova prva dama svetovnega belega cirkusa.