Včerajšnji sneg, vremenoslovci so ga napovedali kar pol metra, je prirediteljem največjega slovenskega športnega praznika povzročil obilico dodatnega dela. »Še najmanj dela bo, da ves novozapadli sneg odstranimo s skakalnice. Veliko večji zalogaj bo ponovno čiščenje parkirišč in tribun za gledalce,« je pojasnil sekretar organizacijskega komiteja Planica Primož Finžgar, ki je zaslovel s trditvijo, da je bolje imeti preveč snega in ga deset let voziti s skakalnice kot zaradi pomanjkanja le enkrat v tem času voziti sneg na skakalnico. Z letalnice bodo odstranili ves naravni sneg, ki je zapadel, zato bo prekrita le s snegom, izdelanim s stroji, ker je iz njega iztisnjen tudi ves zrak.

»Vse je enako kot lani. Planica bo prihodnje leto praznovala 80 let, v tem času smo se s prenašanjem izkušenj veliko naučili drug od drugega. Letalnica je pripravljena 95-odstotno, zato ne pričakujem večjih težav. Objekt je nared za polete od 225 do 230 metrov. Če zapiha vzgonski veter, se lahko zgodi, da nam kakšen skakalec tudi uide, tako kot je Jurij Tepeš v Harrachovu,« je povedal vodja tekmovanja Jelko Gros. Po letošnjem tekmovanju bodo na letalnici zabrneli gradbeni stroji, saj bodo letalnico prenovili in povečali, kar pomeni, da se bo lahko Planica že prihodnje leto znova podala v lov za svetovnim rekordom, ki ga ima zdaj v lasti Vikersund z 246,5 metra.

»Ne bomo lovili svetovnega rekorda, ampak povečali letalnico in nato počakali, da se zgodi ob ugodnih vremenskih razmerah in vrhunski formi skakalca. Z ožjimi dresi je tudi doseganje rekordnih daljav oteženo,« je dodal Gros, ki mu niti na misel ne pride, da bi v Planici na kateri koli skakalnici poskušal posnemati tvegan norveški poskus iz Osla, ko je konec tedna na Holmenkollnu pet zelo mladih skakalcev skočilo drug za drugim tako, da so bili v razmaku nekaj metrov sočasno v zaletni smučini in zraku (več na www.dnevnik.si).

Ker so v Planici zimske razmere, obiskovalce opozarjajo, da pridejo primerno oblečeni in obuti. Letošnja novost je, da imajo v soboto in nedeljo obiskovalci možnost prihoda v Planico z vlakom iz Ljubljane do Jesenic in od tam z avtobusom pod letalnico.