Knjižne novosti, ki jih je v zadnjih tednih predstavila Mladinska knjiga, nagovarjajo široko starostno paleto bralcev. Tako je na primer v okviru projekta Knjiga za vsakogar nastala nova slikanica Bober Bor vsestranskega ustvarjalca Andreja Rozmana - Roze in ilustratorja Zvonka Čoha. Naslovni junak je otrokom že poznan s festivala Bobri in iz televizijskih oddaj; v živalskem vrtu bober Bor živi zdolgočaseno življenje, zato izkoristi primerno priložnost in pobegne. Toda življenje na svobodi se izkaže za pravo pustolovščino, saj prinaša številne nevarnosti in preizkušnje. Pisatelj v zgodbi vzpostavi vez med naravo in močjo umetnosti. Mladi bralci so bogatejši tudi za nov mladinski roman Potovalnik, sicer literarni prvenec izvrstne ilustratorke Jelke Godec Schmidt, ki bralca popelje na čudovito pustolovščino s prisrčnimi glavnimi junaki: Filipu nekega dne v bloku zagode dvigalo, ki ga popelje v čisto drug svet in čas. Tam se s pisano druščino novih tovarišev potepa in odkriva skrivnostne dežele, ki so pravzaprav namišljeni odsevi realnih izkušenj našega sveta. Slikovite fantazijske pokrajine v podobi zemljevidov, ki jim je na koncu knjige priložena tudi legenda, je avtorica ilustrirala sama.

Iz revij med platnice knjig

Posebej pomembno delo za otroke pa je zagotovo obsežna antologija An, ban, Ciciban. Zbirka najboljših pravljic, vsakdanjih kratkih zgodb, pesmi in ugank, izbranih iz zadnjih dvanajstih letnikov revij Ciciban in Cicido, je opremljena z očarljivimi ter zgovornimi ilustracijami. Večina besedil je bila doslej objavljena samo v omenjenih revijah, zato je zbirka sveža in zanimiva. Nekateri ustvarjalci Cicibanu in Cicidoju ostajajo zvesti že skoraj pol stoletja, v zadnjem desetletju pa so svojo umetniško pot – tudi v teh revijah – začeli mnogi novi pisatelji, pesniki, ilustratorji in glasbeniki.

V pomanjšani obliki pa je zdaj na voljo tudi književna umetnina za otroke Iščemo hišico. V sodelovanju pesnice, pripovedovalke ljudskih zgodb in pisateljice Anje Štefan ter ilustratorke Ančke Gošnik Godec je v veliki obliki izšla že leta 2005. Med prebiranjem s podobami bogato opremljenih pesmi se bralec znajde v prijaznem svetu, polnem veselja in radosti.

Pustolovščine finskih avtorjev

Pustolovščinam ni konca niti v mladinskem delu finske pisateljice Siri Kolu z naslovom Ajda in Razbojnikovi. Deklici Ajdi počitnice ne obetajo posebno vznemirljivih dogodivščin – vse dokler je ne ugrabijo razbojniki. Ti kmalu pokažejo naklonjenost do nove družabnice, s katero se podajo novim izzivom nasproti. Napeta pustolovščina je zgodba o svobodnem potepanju, polnem raziskovanja in nevarnosti, ki Ajdi popestri običajne poletne dni.

Iz zbirke finskega pisatelja Tima Parvele, ki na zabaven način opisuje šolski vsakdanjik prvošolke Ele, pa je bila v slovenščino prevedena knjiga Ela in prijatelji 1. Dogodivščine se nizajo okoli njene šolske druščine in zanimivega učitelja, ki se trudi obvladati svojeglave učence. Knjiga, polna humorja, je razdeljena na kratka poglavja, opremljena s črno-belimi ilustracijami Sabine Wilharm.