»Ker mi skakalnica ni všeč in se nikakor ne morem privaditi nanjo, saj na njej nikoli nisem imel vidnejših rezultatov, sem s petim mestom zelo zadovoljen. V finalni seriji je šlo na mizi nekaj energije v prazno,« je povedal Robert Kranjec, ki je v skupnem seštevku svetovnega pokala na sedem mestu. Med elitno deseterico (na deveto mesto) se je znova zavihtel Prevc.

Ko je po tekmi v Lahtiju, kjer je bil med petimi finalisti najboljši Prevc šele na 18. mestu, že kazalo, da je slovenska vrsta zapadla v krizo, je strokovno vodstvo s selektorjem Goranom Janusom na čelu našlo rešitev za dvig forme. V Kuopiu je bil najboljši Tepeš na osmem mestu, ki bi po razočaranju na svetovnem prvenstvu v dolini Fiemme najraje ostal doma na treningu, zdaj pa z uvrščanjem med deseterico osvaja sploh prve točke v karieri na skandinavski turneji. Trije Slovenci včeraj med prvo sedmerico so dober obet za zadnjo tekmo skandinavske turneje jutri ob 14. uri na Holmenkollnu nad Oslom in še bolj za finale konec prihodnjega tedna s tremi tekmami na letalnici v Planici.

»Glede na izhodišče po prvi seriji sem pričakoval, da bo eden izmed trojice na stopničkah, a sem kljub temu zadovoljen, saj smo dosegli odmeven in odličen ekipni uspeh. Za zmagovalni oder je treba v zgoščeni konkurenci narediti dva super skoka. Škoda, ker je Kranjec v finalu zamudil odskok, tudi Prevc je bil za malenkost prepozen, medtem ko me Tepeš prijetno preseneča, kako hitro se dviga po razočaranju. Najbolj pomembno je, da so fantje znova ujeli korak z najboljšimi ter začutili, da so močni in si okrepili samozavest. Da bi bili še močnejši, manjka Hvala. Četverica, ki je v Trondheimu ostala brez finala, je delala večje napake, a za večino je turneja tudi nabiranje izkušenj,« je nastop ocenil selektor slovenske vrste Goran Janus, ki je pripomnil, da pred tekmo ne bi podpisal včerajšnjega izkupička, ker mu ga nihče ne bi sploh ponudil. Janus si sproti postavlja nove izzive. Slovenski skakalci so v letošnji zimi na stopničkah stali 13-krat, dosedanji slovenski rekord v eni sezoni je 14 zmagovalnih odrov Primoža Peterke. Janus si želi do konca zime vsaj dve uvrstitvi na zmagovalni oder. Obenem je preveril, kako je s formo Hvale, ki je včeraj opravil prvi trening v Planici. jo