Kulisa drugega dne finala svetovnega pokala v alpskem smučanju je bila tragikomična. Izkupiček dneva je bil, da sta tudi drugi dan odpadli obe preizkušnji, tako da organizatorji v dveh dneh še vedno niso izpeljali niti ene tekme. Poročevalci se počutimo podobno kot tekmovalci, zaradi katerih smo tu. Kot bi bili na letališču, ko med stavkanjem velikih družb čakamo in upamo, da se nam bo nasmehnila sreča, da bo naše letalo vendarle poletelo proti cilju. Pravzaprav je tu v Lenzerheideju še slabše, saj smo zraven povsem premraženi, na koncu pa gre vse... V Honduras, kot bi z lepimi besedami zrecitiral Srb Đorđe Balašević.

Izkupiček dneva je bil za slovensko alpsko smučanje precej bolj slavnosten kot v sredo, ko je zaradi odpadle tekme Tina Maze v skupnem smukaškem seštevku za eno točko zaostala za Lindsey Vonn. Črnjanka je brez boja ohranila 55 točk naskoka pred Julio Mancuso in se uradno veselila svojega prvega malega globusa zmagovalke svetovnega pokala. Pri moških je bila odločitev o zmagovalcu znana že pred tekmo, smukaški lovoriki pa je hitri Norvežan Aksel Lund Svindal dodal še superveleslalomsko.

Po številnih prestavitvah včerajšnjih superveleslalomov zaradi megle so organizatorji na silo vendarle začeli moško preizkušnjo, a je že po številki 1, ki jo je nosil Gauthier de Tessieres, videli, da je smučanje zaradi močnega vetra izjemno nevarno. Francoz je komaj ohranil kožo nedotaknjeno, po prekinitvi, ki je trajala slabe pol ure, pa je napisal na listek, da je bil poskusni zajec za nesreče. V nadaljevanju popoldneva je šlo na progo še devet superveleslalomistov, ko je s številko 10 grdo padel Avstrijec Klaus Kroell in si zlomil roko. Po 40-minutni prekinitvi so organizatorji moški superveleslalom odpovedali, nekaj minut kasneje pa še ženskega.

Mednarodna smučarska organizacija (FIS) je te dni deležna številnih kritik. Predvsem zaradi železnih pravil, ki ne dopuščajo, da bi se na finalu spreminjal urnik tekmovanj. Tekmovalci in trenerji pogrešajo elastičnost, ki v prevodu pomeni prilagodljivost. Tekme odpadajo, danes, ko je v Lenzerheideju napovedan edini vremensko lep dan, pa bo na sporedu ekipna tekma, ki v svetu alpskega smučanja nima nobene teže. »Saj ni res, kaj se dogaja pri FIS. Ukvarjam se s kraljevo disciplino alpskega smučanja, na smukih po vsem svetu imamo povsod svoje navijaške skupine. Namesto da bi bila odpadla tekma prestavljena na lep dan, bomo gledali ekipno tekmo. Pa koga to sploh zanima?« se je po včerajšnjem superveleslalomskem nastopu spraševal Italijan Christof Innerhofer. Podobne izjave je bilo mogoče slišati tudi iz drugih ust, saj je finale svetovnega pokala na prizorišču, kjer je vreme zelo nepredvidljivo, kar se je izkazalo že pred dvema letoma, ko sta odpadli dve ženski in ena moška preizkušnja.

Tina Maze je bila po podelitvi priznanj najboljših dosegljiva na tiskovni konferenci. »Rada imam akcijo. Ko je ni, nisem tako vznemirjena. S tega naslova ob osvojitvi svojega prvega malega kristalnega globusa, ki sem ga čakala 29 let, nisem preveč evforična. A ko potegnem črto, sem ponosna, da sem ga osvojila. Ponosna sem tudi na drugo mesto v smuku. V sredo mi je bilo težko, ker je odpadla tekma, saj sem bila pripravljena na boj. Najtežje je športniku, ko ne more narediti nič,« je odgovarjala Črnjanka, ki jo v prihodnjih dneh čakajo številni sprejemi. Najprej bo v ponedeljek v Mariboru v prostorih svojega sponzorja potegnila črto pod sezono, nato jo še isti dan čaka sprejem v Črni na Koroškem, v torek v Ljubljani... »Vse to drži, a o proslavah ne razmišljam. Trenutno sem osredotočena izključno na slalom, kjer bom lovila kristalni globus. Danes me čaka pomemben trening, jutri tekma.«

Na vprašanje, ali misli, da je v tej sezoni postavila točkovni rekord v skupnem seštevku za vse čase, kot je v sredo dejal Marc Girardelli, je Tina Maze odgovorila: »Konkurenca pri moških je zelo velika, zato se veliko smučarjev odloča za nastopanje v posameznih disciplinah. Pri ženskah je več vsestranskih smučark. Mislim, da bo moj rekord dosegljiv. Imajo pa tekmice srečo, da sta na finalu svetovnega pokala odpadli že dve tekmi, saj bi bil moj točkovni zbir gotovo večji.« Korošica je zaključila, da jo vsi sprašujejo, ali je po koncu sezone utrujena. Dejala je, da je utrujena od teh vprašanj, saj rada tekmuje in nikoli ni imela težav s koncentracijo.

Kot izjemen športnik se je včeraj znova predstavil Aksel Lund Svindal. Dejal je, da v skupnem seštevku svetovnega pokala tekmuje proti enemu najboljših smučarjev vseh časov Marcelu Hirscherju, ki podira slalomske rekorde in so njegovi dosežki primerljivi z Ingemarjem Stenmarkom in Albertom Tombo. »Sam sem ponosen na to, kar sem v tej sezoni pokazal. A Marcel si nedvomno zasluži veliki globus. Sistem v svetovnem pokalu je takšen, da imamo 19 tekem v tehničnih disciplinah in le 13 v hitrih, povrhu pa je vedno prisotna verjetnost, da bo tekma zaradi vremena odpadla. V takšnem urniku je zelo težko konkurirati tehničnim specialistom,« je zaključil Svindal ter dejal, da v nedeljo na slalomu zanesljivo ne bo startal, zato je Marcel Hirscher uradno ubranil lansko lovoriko najboljšega smučarja svetovnega pokala, saj ima pred zadnjima preizkušnjama 149 točk prednosti pred Norvežanom.