Ne vem, kako je to lahko ušlo za skrunitev dobrega imena naše državice vedno občutljivi oblasti, ampak v srčiki domovine, sredi naše prestolnice, bele Ljubljane, je skupina petokolonašev in izdajalcev pod krinko znanstvenoraziskovalnega dela govorila o naši domovini kot najhujšem divjem odlagališču najbolj nagnusnih smeti. Šlo je za okroglo mizo na gospodarski zbornici, na kateri so predstavili nekakšno kvaziraziskavo o korupciji v naši državi, ki naj bi se bojda naselila v vse pore našega življenja – v politiko, gospodarstvo, umetnost, šport – in je, bojda, postala pošast, ki nas bo požrla, če ji prav hitro ne iztrgamo srca; da je pri nas težko najti politika, uradnika in poslovneža, ki bi ne imel s korupcijo zasvinjanih rok; da se Kosovo in Azerbajdžan lahko skrijeta pred slovensko korupcijo in da imamo namesto obljubljene Švice Korupcistan oziroma Lopovland. Da nekdo o lastni domovini lahko govori takšne gnusote in da pri tem ne posreduje policija, je kronski dokaz naše visoke stopnje demokracije, toda tisto, zaradi česar bi bilo treba dvigniti ljudstvo na noge, je podatek, da je ta zmazek od znanstvene raziskave financiralo britansko veleposlaništvo! A si predstavljate? Pridejo iz tujine, lepo jih gostoljubno sprejmemo, skupaj z njimi jokamo zaradi Manchester Uniteda, veselimo se rojstnega dneva kraljice in nosečnosti princese Kate Middleton, oni pa plačajo zapriseženim sovragom Slovenije, naj naredijo raziskavo, ki bo dokazala, da smo dežela Ali bab in 400.000 razbojnikov. Hvala bogu na tej srhljivi predstavi ni bilo najboljših sinov in hčera naše politike in biznisa, ker bi gledali privoščljive nasmehe navzočih, med katerimi so prevladovali, si lahko mislite, tuji diplomati!

Seveda oni kaj takšnega v svojih državah ne bi dovolili niti v sanjah. Da bi, denimo, Al Kaida naročila in plačala britanskim raziskovalcem z Oxforda raziskavo o rasističnem in seksističnem obnašanju britanskih policistov do Arabcev. Američani bi vrgli jedrsko bombo na Pjongjang, če bi severnokorejski vodja Kim Jong Un plačal 700 milijonov dolarjev profesorjem s Harvarda, naj z znanstveno in objektivno raziskavo dokažejo, da so ameriške banke pokradle ves svet. Kaj bi naredili Japonci, če bi Kitajci japonskim znanstvenikom plačali raziskavo, ki bi pokazala, da je sporno otočje Senkaku, zaradi katerega sta državi pripravljeni preliti kri, od vekomaj kitajsko ozemlje, in izsledke predstavili sredi Tokia? Mi pa naj bi mirno prenašali eklatantno vmešavanje v izključno naše korupcijske zadeve?

Najmanj, kar naša oblast, katera koli in kakršna koli že bo, mora narediti, je, da nemudoma pošlje kraljici Elizabeti ostro protestno diplomatsko noto, zahteva od britanskega veleposlanika in prvega sekretarja, da zapustita Slovenijo v eni uri in sedemnajstih minutah, zahteva izredno sejo varnostnega sveta OZN in pošlje patrie na zahodno mejo. Če tega ne naredimo, bomo kmalu imeli raziskavo o nečednih poslih mariborske nadškofije, ki jo bo plačal kakšen islamski mufti, opravili pa znanstveniki iz vrst nekdanje zveze komunistov. Ali pa raziskavo, ki dokazuje, da Slovenija ne more zahtevati morske meje pri Krku. Opravili bi jo domači znanstveni izdajalci, plačani iz sklada Iva Sanaderja, predstavili pa v Cankarjevem domu. Tujci bodo mastno plačevali našim strokovnjakom, da znanstveno dokažejo, da niti en naš politik ni sam napisal spisa v osnovni šoli, kaj šele diplomske naloge, ali doktorata. A smo se za to borili 1991?