Ste vedeli, da vsak dan po vsem svetu potekata eden do dva maratona in da je bilo lani v okviru svetovne zveze maratonov organiziranih več kot 350 najdaljših atletskih tekaških preizkušenj? K temu številu je treba prišteti še vrsto drugih tekaških prireditev, njihova množična udeležba pa je dokaz, da so tekmovanja vse večja strast – ne le za profesionalne tekače, ampak tudi za rekreativce.

Po zgledu iz tujine in v želji po združevanju tekačev, dodatni motivaciji, delitvi izkušenj in povečanju udeležbe bo letos končno zaživel tudi skupen projekt organizatorjev treh maratonov sosednjih dežel Slovenije, Italije in Avstrije – Ljubljanskega maratona, tržaškega Maratona d'Europa in avstrijskega Wörthersee Halfmarathona, ki poteka ob Vrbskem jezeru.

»Ideja pokala Run Alpe Adria je zaživela lani, ko smo se predstavniki Ljubljanskega maratona sestali s tržaškimi in celovškimi kolegi ter se dogovorili o skupnem sodelovanju. Namen projekta je povezovanje, s katerim želijo mesta Ljubljana, Trst in Celovec pokazati, da tek združuje in da šport ne pozna meja. Naš cilj je tudi povečati udeležbo iz tujine, ne le tekmovalcev, ampak tudi obiskovalcev mest in regije, zato ima projekt tudi pomemben turistični pridih,« je med drugim pojasnil Andrej Razdrih, predsednik organizacijskega odbora Ljubljanskega maratona.

Ta bo letos 2. oktobra tekače gostil že osemnajstič zapored, za skupno uvrstitev pokala Run Alpe Adria pa bosta šteli še udeležbi na tržaški in celovški preizkušnji. Kategorije bodo sestavljene glede na dolžine tekov – kombinacije maratonov in polmaratonov – ki se jih bodo tekači udeležili, za zmagovalce pokala pa bodo štele le absolutne ženske in moške kategorije. Svečana razglasitev najhitrejših tekačev in podelitev priznanj bo 27. oktobra v Ljubljani.

»Udeleženci na Ljubljanski maraton prihajajo iz več kot štiridesetih držav, kljub temu pa si želimo na štart privabiti še več tekačev, ki tekmujejo na najdaljši preizkušnji. Lani je teklo 125 avstrijskih in 287 italijanskih tekačev, s skupnim pokalom pa želimo organizatorji to število povečati,« je povedal Andrej Razdrih.

Ob tem je sogovornik dodal, da vse tri tekaške preizkušnje še zdaleč ne bodo privlačne le za tekače, ampak bo poskrbljeno tudi za gostoljubje njihovih spremljevalcev in navijačev. Organizatorji bodo namreč pripravili pestre spremljevalne in zabavne programe, potekajo pa tudi dogovori glede povezave kulinarične ponudbe treh dežel.