Madrid je danes izdal šestmesečne zakladne menice in enoletne obveznice, povpraševanje po teh papirjih pa je ponudbo preseglo za več kot dvakrat, so sporočili iz španske centralne banke. Španske oblasti so tako z danes zbranimi sredstvi presegle zgornjo začrtano mejo, postavljeno pri 5,5 milijarde evrih.

S šestmesečnimi menicami je sicer Španija zbrala 1,977 milijarde evrov, povprečna zahtevana donosnost pa je znašala 0,794 odstotka. Na zadnji primerljivi dražbi 12. februarja je morala država pristati na povprečno obrestno mero v višini 0,859 odstotka, povzroča francoska tiskovna agencija AFP.

Poleg tega so vlagatelji od Španije kupili tudi za 3,855 milijarde evrov obveznic z ročnostjo enega leta. Povprečna zahtevana donosnost je znašala 1,363 odstotka (12. februarja 1,548 odstotka).

Zaupanje vlagateljev v četrto največje gospodarstvo območja evra, v zvezi s katerim se je lani glasno špekuliralo, da bo prisiljeno zaprositi za mednarodno finančno pomoč, se krepi že nekaj časa.

Med drugim se to močno kaže tudi na sekundarnem trgu. Potem ko je zahtevana donosnost na španske desetletne obveznice v preteklosti kar nekaj časa vztrajala nad mejo sedmih odstotkov, ki državam ne omogoča več vzdržnega zadolževanja, je denimo te dni prvič po letu 2010 pod petimi odstotki. Na elektronski borzi MTS trenutno znaša 4,74 odstotka.