Zjutraj v morju, opoldne na krožniku

V Izoli že od konca leta 2011 poteka akcija Kilometer nič, s katero želijo lokalno hrano postaviti na krožnike lokalnih gostiln. Te dni so v okviru akcije gostom ponudili sveže ciplje, ulovljene v slovenskem morju, s sloganom Zjutraj v morju, opoldne na krožniku. Podobne akcije se bodo odvijale skozi vse leto. Že aprila bo tako mogoče okušati sveže pedoče, maja sardone, junija sardele, oktobra kalamare, novembra belo ribo, decembra bakala, pač odvisno od tega, kaj od sezonskega ulova bo na voljo. V okviru akcije Kilometer nič poteka tudi projekt 12 gostiln Pozabljeni okusi Istre. Vsak prvi torek in sredo v mesecu v enem od teh predstavijo značilne sezonske posebnosti domače izolske hrane. Dnevi cipljev bodo trajali, dokler bodo te ribe plavale pri nas. Recept pa preberite na levi.

Posavska kulinarika se predstavi

V Sloveniji so določene regije kulinarično še vedno prezrte. Vsi drvijo na teran na Kras, medtem ko je denimo Posavje kulinarično popolnoma neznano. Vas zanima, kaj je to korejevec, brežiška juha, puhla, cop na lop, bizeljski ajdov kolač? Vse to lahko izveste v brošuri Reka okusov, ki so jo izdali turistični in gostinski delavci Posavja. V njej so predstavljene vse skrivnosti posavske kulinarike. Pri izbiri jedi in vin so pomagali strokovnjaki, med njimi sommelier Jože in etnolog Janez Bogataj.