Rutinske operacije bi lahko postale smrtno nevarne zaradi tveganja okužbe

V zadnjih desetletjih so razvili in dali na tržišče samo peščico novih antibiotikov, zato gre sedaj za bitko s časom, da bi odkrili nove, saj bakterijske okužbe vedno pogosteje mutirajo v »super viruse«, odporne na obstoječa zdravila. »Protimikrobna odpornost predstavlja katastrofalno grožnjo. Če ne bomo ukrepali sedaj, bo lahko vsak od nas, ko bo šel čez 20 let na rutinski poseg v bolnišnico, umrl zaradi običajne okužbe, ki je ne bodo mogli preprečiti z antibiotiki,« je še povedala Davisova.

»Super virusi« se širijo

Eden najbolj znanih »super virusov« je MRSA, ki menda vsako leto v ZDA pobije kar 19,000 ljudi, kar je veliko več kot HIV in AIDS. Številke so podobne tudi v Evropi. Tudi drugi virusi se širijo. Primeri tuberkuloze, popolnoma odporne na zdravila, so se začeli pojavljati v zadnjih letih in nov val »super virusov« z mutacijo NDM 1, ki je prvič izbruhnil v Indiji, se je sedaj razširil po vsem svetu, od Velike Britanije do Nove Zelandije.

Antibiotike bi morali predpisati samo v najbolj nujnih primerih

»Vedno pogosteje prihaja do infekcij, pri katerih ni skoraj nikakršnih možnosti za zdravljenje, zato nujno potrebujemo nove raziskave in razvoj na področju antibiotikov,« je še poudarila Daviesova, ki poziva vlade in organizacije po vsem svetu, med drugim tudi svetovno zdravstveno organizacijo in G8, naj grožnje vzamejo resno in naj delajo na inovacijah in investicijah v razvoj antibiotikov. Daviesova je še pozvala k tesnejšemu sodelovanju med zdravstvom in farmacevtsko industrijo. Po njenem mnenju bi morali predpisovati manj antibiotikov in poskrbeti za to, da se se predpišejo samo v najbolj nujnih primerih.