»Povprečen človek pove. Dober človek razloži. Nadpovprečnež pokaže. Velik človek navdihne ostale, da vidijo s svojimi očmi.« Tako pravi Harvey Makay, podjetnik, bloger in avtor številnih knjižnih uspešnic. »Ni ti treba vedeti vsega, dokler se družiš z ljudmi, ki imajo znanja, ki jih ti nimaš,« poudarja avtor knjig z naslovom Plavaj z morskimi psi, ne da bi te živega požrli (Swim with the Sharks without beeing Eaten Alive) in Izkoplji svoj vodnjak, preden postaneš žejen (Dig Your Well Before You're Thirsty), ki ima kot prodajni guru marsikaj koristnega povedati tudi iskalcem zaposlitve, svoje izkušnje pa je strnil v knjigi Uporabi glavo, Uporabljajte možgane in si odprite vrata: Skrivnosti iskanje službe, ki vam jih ne bo povedal nihče (Use Your Head to Get Your Foot in the Door: Job Search Secrets No One Else Will Tell You).

Zakaj navajamo prav misli Harveya Makaya. Ker omenjena njegova znanja in prakse pri svojem delu uporabljajo tudi najboljši zaposlovalci. Take prepoznava tudi Dnevnikov izbor najboljših zaposlovalcev Zlata nit, ki v zaključno fazo pelje že šesti izbor. Februarja in v začetku marca se je predstavilo vseh 21 finalistov, ki so razporejeni v tri skupine po velikosti: mala, srednja in velika podjetja.

Na zaključni slovesnosti 21. marca bodo prav vsa dobila priznanja za svoje dobro delo, v vsaki skupini pa bo izborna komisija v teh dneh že začela s presojo, katero podjetje je v svoji skupini najboljše.

In katera podjetja so pod »drobnogledom«? Skupino malih podjetij sestavljajo Vivo, najboljši zaposlovalec Zlate niti v letih 2009, 2010 in 2011, Proevent, ki je na seznamu finalistov prvič, Intera, Kompas Xnet, List in LOTRIČ Meroslovje, bronasta gazela 2012, ki so bili med finalisti tudi lani, ter podjetje Hair Beauty, ki se je med najboljših sedem malih podjetij uvrstilo v Zlati niti 2010.

Sedmerico srednje velikih podjetij sestavljajo Microsoft, najboljši zaposlovalec Zlate niti 2007 in 2011, Roche farmacevtska družba in Vizija računovodstvo, oba tudi lanska finalista, Gen-I, Butan plin, RIKO, industrijski gradbeni inženiring in leasing so na seznamu finalistov med srednje velikimi podjetji prvič, Aviat pa je bil lani med finalisti še z imenom Telsima.

Med velikimi podjetji tokrat ni bistvenih sprememb. Vnovič sta se med najboljše uvrstila Adria Mobil, najboljši zaposlovalec Zlate niti 2011, ter Si.mobil, najboljši zaposlovalec Zlate niti 2009 in 2010, med finalisti so prav tako že stari znanci Krka, tovarna zdravil Novo mesto, zlata gazela 2010, Lekarna Ljubljana in Zavarovalnica Maribor, novinca pa sta Luka Koper in Steklarna Hrastnik.

Podjetja, ki sodelujejo v Zlati niti, sodelujejo tudi v drugih izborih in projektih, ki izpostavljajo dobre prakse, kot so nagrada za družbeno odgovornost podjetij Horus, priznanje RS za poslovno odličnost, nagrada GZS za posebne dosežke, certifikat Družini prijazno podjetje in še vrsta drugih. Na konferenci Inštitita za razvoj družbene odgovornosti IRDO, ki se zaključuje prav danes, so udeleženci kot enega od družbeno odgovornih projektov lahko spoznali prav Zlato nit, ki med odgovornimi zaposlovalci in organizacijami dobiva vse pomembnejšo vlogo.

Tudi zato izbor najboljših zaposlovalcev letos podpirajo poleg ministrstva za delo, družino in socialne zadeve še Zavod RS za zaposlovanje, Združenje Manager, Združenje delodajalcev Slovenije, Slovenska kadrovska zveza, partnerji pa so Mediade, Bisnode, Ameriška gospodarska zbornica - AmCham Slovenija, IEDC-Poslovna šola Bled, Slovensko društvo za odnose z javnostmi ter Ekonomska fakulteta, ki skupaj s kolegi s FDV in FF zagotovi kakovostne analize in ugotovitve vsako leto prenese nazaj v prakso, tako med podjetja kot študente in tudi tujo strokovno javnost. Zlata nit je namreč z okoli 50 tisoč anketiranimi zaposlenimi največja tovrstna raziskava v jugovzhodnem delu Evrope.

Največja vrednost Zlate niti pa je zagotovo ta, da v ospredje postavlja zaposlene. Tako Sonja Šinigoj, direktorica SAOP, najboljšega zaposlovalca Zlate niti 2010, med drugim poudarja: »V SAOP so nam najpomembnejša vlaganja v zaposlene, v znanje in razvoj. Naši zaposleni so največji strošek, a hkrati naše največje bogastvo, saj smo od njih odvisni. Zavedamo se, da za našo uspešnostjo stojijo vsi zaposleni, ki so ključni vsak v svojem delu delovnega procesa. Odgovorna naloga je, kako v tem času negotovosti, ko zaupanje v prihodnost drastično pada, pridobiti in utrjevati zaupanje ljudi, doseči njihovo popolno predanost delu, da se lahko spoprimemo z najzahtevnejšimi  in strateškimi projekti.«