Opozorila in pozive, da bi morala vlada razmisliti o večjemu zadolževanju za stimuliranje gospodarstva, je tako zavrnil.

»Vem, da nekateri menijo, da je vztrajanje pri načrtu nekako trmasto,« je dejal. »Ampak kar se mene tiče, nič ne bi moglo biti dlje od resnice. Moji motivi, verovanja, moja strast, da se držim načrta, so namenjeni prav temu, da pomagamo družinam in podjetjem po vsej državi,« je dodal.

Cameron: Kakovostni javnih storitev si ne bo mogoče privoščiti, če bo gospodarstvo šibko

Če se želi dobro otrokom, jih ne gre obremenjevati z dodatnim zadolževanjem ter tekmovanjem z Indijo in Kitajsko, je prepričan Cameron. Po njegovih besedah si kakovostnih javnih storitev ne bo mogoče privoščiti, če bo gospodarstvo šibko in če bodo pol proračunskih sredstev porabili za plačevanje obresti na javni dolg.

Britanski premier je spomnil še, da je njegova vlada na račun gospodarske politike, ki jo je izbrala, požela številne pohvale. V tej luči je spomnil na načrt vzpostavitve enega milijona novih delovnih mest v zasebnem sektorju in večje stopnje zaposlenosti.

Izpostavil je tudi napredek pri izvozu v hitro rastoča gospodarstva, kot so Brazilija, Indija in Kitajska, ter v Rusijo.

Ob tem je priznal, da je pot, ki je pred državo, težka. »A ne dvomite, odločitve, ki jih sprejemamo zdaj, bodo gospodarstvo v prihodnjih letih popeljale na pravo pot,« je zatrdil.

Razpoloženje na Otoku je v zadnjem obdobju zelo turbulentno. Bonitetna hiša Moody's je minuli mesec znižala bonitetno oceno Velike Britanije z najvišje Aaa za eno stopnjo na Aa1. Kot so pojasnili v agenciji, se britanski državni dolg kopiči, gospodarstvo pa je tako šibko, da o pravi rasti ne bo mogoče govoriti pred letom 2016.