Po podatkih raziskave pa 60 odstotkov vprašanih v Sloveniji počitnice na Hrvaškem načrtuje tudi letos. Slovenci so v največji meri odgovorili, da zaradi finančnih razlogov lani niso odšli na počitnice v primerjavi z letom poprej.

V primerjavi s Slovenijo je v povprečju 88 odstotkov vprašanih Evropejcev, ki so bili lani na zasebnem oddihu z najmanj štirimi nočitvami, počitnice preživelo znotraj EU, bodisi v matični državi ali v eni od drugih držav članic unije. Na najmanj eno zasebno ali poslovno potovanje se je lani odpravilo 71 odstotkov vprašanih.

Pri komisiji poudarjajo, da so obeti za turistični sektor tudi za leto 2013 dobri, saj tri četrtine Evropejcev letos načrtujejo počitnice, čeprav bo dobra tretjina svoje načrte prilagodila gospodarskih razmeram. Kljub temu je turizem eden redkih sektorjev, ki kljub krizi še naprej raste in ustvarja delovna mesta.

Načrtovane destinacije za letošnje leto so podobne kot lanske: najbolj priljubljene ostajajo Španija, v katero bo odšlo 12 odstotkov vprašanih, Italija, kamor bo šlo na oddih osem odstotkov Evropejcev in Francija, kjer bo počitnice preživelo sedem odstotkov vprašanih. Malo več kot polovica vprašanih načrtuje počitnice v domovini. Med tistimi, ki se leta 2012 niso odpravili na nobeno potovanje, največ vprašanih kot razlog za to navaja finančne okoliščine.