Nova Gorica. Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je začela obravnava spora med družbo Composita v stoodstotni lastni Jankovićeve Electe in novogoriškim stanovanjskim skladom. Slednji Composito toži za slabih 900.000 evrov. Družba v solasti Damijana Jankovića namreč Novogoričanom še ni plačala malo manj kot polovice zneska za 17 zemljišč v Rožni Dolini, ki jih je od sklada kupila leta 2008. Damijan Janković meni, da plačilo še ni zapadlo, saj so se zavezali, da ga bodo poravnali deset dni po pridobljenem gradbenem dovoljenju za komunalno opremo, tega pa še ni.

Hiš za 16 milijonov evrov

Direktorica sklada Nataša Leban meni, da je velika verjetnost, da bi tožbo dobili, ali bodo dobili tudi denar, pa je težje vprašanje. Potrjuje, da Jankovićeva družba gradbenega dovoljenja še nima, a hkrati opozarja, da tudi ni bila kaj posebno aktivna, da bi ga pridobila. Družba je namreč zemljišče kupila v času velikega povpraševanja po stanovanjih, danes pa so razmere obrnjene na glavo in njihovi načrti o gradnji stanovanjskih blokov in stanovanjskih hiš v vrednosti 16 milijonov evrov bržkone niso več vroč posel. Damijan Janković je za Dnevnik povedal, da je edina sporna točka zgodbe to, ali je že zapadel rok za plačilo kupnine. Sam je prepričan, da ne, saj gradbenega dovoljenja za ureditev komunalne infrastrukture še nimajo. Na vprašanje, ali so vlogo sploh vložili, pojasnjuje, da razmere niso tako preproste, saj se morajo o urejanju komunalne infrastrukture strinjati vsi lastniki zemljišč zazidalnega kompleksa nad Rožno Dolino. »Kar nekaj zemljišč je v lasti družbe Probanka Nepremičnine, ki pri tem projektu igra pomembno vlogo,« pojasnjuje Janković. In hkrati zagotavlja, da načrtov še niso opustili. Na novogoriški upravni enoti so potrdili, da je Composita leta 2009 vložila zahtevo za izdajo gradbenega dovoljenja, in sicer za gradnjo stanovanjskih stavb. A ker so ugotovili, da je vloga nepopolna, so zahtevek za izdajo gradbenega dovoljenja zavrnili.

Denar bi radi vložili v gradnjo neprofitnih stanovanj

Družba Composita trenutno nima nobenega zaposlenega in v zadnjih letih posluje z izgubo. Ali bi bila kot taka sposobna poravnati dolg? Damijan Janković pojasnjuje, da gre za projektno družbo, ki je trenutno v mirovanju in čaka na projekte. Sicer pa verjame, da jim sodišče tega ne more naložiti, saj za to niso izpolnjeni pogoji. Nasprotno meni direktorica novogoriškega sklada, ki je že pred vložitvijo tožbe večkrat zahtevala poravnavo obveznosti in se strinjala tudi z mediacijo, a jo je nasprotna stran zavrnila. Lebanova poudarja, da so naložbe, za katere so namenili ta denar, vseeno izpeljali, da pa je dolgovani znesek zanje bistvenega pomena zdaj. »Vložili bi ga v gradnjo ali nakup neprofitnih stanovanj. Brez zadolževanja bi lahko gradili prepotrebna stanovanja. Na listi imamo trenutno 160 prosilcev, vse več je izrednih dodelitev neprofitnih stanovanj za tiste, ki ostanejo brez strehe nad glavo ali zaradi nasilja v družini. Potrebe so velike,« pojasnjuje Lebanova. Sklad ima trenutno 350 neprofitnih stanovanj in vsa so zasedena.