Kdor se spominja Mateja Parlova, hrvaškega boksarja srednje kategorije, ki je za časa svoje kariere pobral domala vse naslove tako v amaterski kot profesionalni konkurenci, ve, o čem govorim. Kajti Mate je bil enostavno idealen. Kombinacija svetovnega boksarskega prvaka in univerzitetno izobraženega ekonomista, ki mu je do magisterija zmanjkal vsega kak izpit. Poleg tega je znal na pamet odrecitirati pesmi vseh glavnih hrvaških pesnikov, živel pa zadržano življenje lastnika kafiča, ki uraduje v semiš jakni. Še danes se o tem gospodu, ki je nekoč izjavil, da ne more biti nacionalist, ker je pač svetovni prvak, to dvoje pa ne gre skupaj, misli samo najlepše.

Podobno tudi o Zavcu, prav tako priljubljenem in cenjenem športniku, ki je pred tokratnim dvobojem z mladim Američanom v izjavah za javnost drznejši, kot je bil pred prejšnjimi borbami. »Ne ve, kaj ga čaka,« o svojem nasprotniku govori Zavec in dodaja, da ni bil še nikdar pripravljen tako, kot je za to borbo. No, kot svetuje gospod Dwyer, spletni stavniški svetovalec, katerega napovedi so zakrožile pred dnevi in ki pušča vtis verodostojnega poznavalca stavljenja na boks, je to borba, ki se ji bo pameten stavec izognil in iskal srečo drugod.

Thurman je namreč poba z izrazito močnim udarcem, torej nokavter, ki je nekatere borbe končal rekordno hitro, s prvim udarcem in to niti ne z desnico, temveč z levico, čeprav je desničar. Zdi se nevaren tip. Navkljub moči in hitrosti ni napihnjen, ampak kultiviran tip, ki ima za seboj tudi nadvse solidno amatersko kariero. In tudi v svojih izjavah je nevarno zadržan, ne bahav in ne napetelinjen, temveč osredotočen.

Ni dvoma. Zavec naletava na prvoligaša. Na tipa, ki boksa od zgodnjih najstniških let, in na boksarja, na katerega Amerika računa. Vendar pa, kot pravi tudi Dwyer, Thurman nima izkušenj z borci, kot je Zavec, ki je v nasprotju z ameriškim ofenzivcem super formiran defenzivec, s težko prebojnim gardom, zato je, kot je svetovalca razumeti, Zavčeva priložnost v daljšem boju na več rund: »Kajti borci, kot je Thurman, zaradi svoje narave ne poznajo načinov preživetja v poznih fazah borbe, kar izkušeni borci, kakršen je Zavec, vedo in znajo.« Eno je napovedati zmagovalca za hobi, drugo pa razmišljati o tem, ali boš stavil oziroma na koga boš stavil, zaradi česar so razmišljanja stavniških mačkov še najbolj verodostojna. In po tem sodeč nas čaka res slasten zalogaj boksa.