Pahor se je v zahvalnem govoru zahvalil predsedniku Evropske akademije znanosti in umetnosti Felixu Ungerju in senatu akademije, da so ga izbrali za zaščitnika in povedal, da imenovanje sprejema z veseljem, spoštovanjem in odgovornostjo.

Obljubil pa je tudi, da bo v okviru pristojnosti ščitil akademijo. Predsednik je poudaril, da s tem, ko akademija promovira znanje, sodelovanje in toleranco preko vseh meja, izpolnjuje svoj glavni moto "Sciencia Omnibus Serviat", kar v prevodu pomeni, da znanost služi vsem.

Evropska akademija znanosti in umetnosti, ki je bila ustanovljena leta 1990, naslov zaščitnik podeljuje politikom, ki podpirajo evropsko idejo in sodelovanje na stari celini. Ruski predsednik se slovesnosti v Salzburgu ni udeležil osebno, priznanje je v njegovem imenu prevzel ruski veleposlanik v Avstriji.

Naslove imajo tudi Kučan, Drnovšek in Türk

Naslov zaščitnika je doslej prejelo nekaj evropskih monarhov ter nekdanjih in sedanjih predsednikov Nemčije, Avstrije, Italije, Švice, Grčije, Slovaške in Madžarske, pa tudi nekdanji predsedniki Slovenije Milan Kučan, Janez Drnovšek in Danilo Türk.

Akademija ima 1500 članov - znanstvenikov, raziskovalcev, filozofov in umetnikov iz vsega sveta, med katerimi je tudi 28 Nobelovih nagrajencev, pa tudi zdaj že nekdanji papež Benedikt XVI.

Pahor in Josipović se bosta po slovesnosti na akademiji sestala na krajšem pogovoru. To bo njuno prvo srečanje, odkar je bil Pahor decembra lani izvoljen za predsednika republike. Predsednika bosta po pričakovanjih govorila o ratifikaciji hrvaške pristopne pogodbe z EU v državnem zboru in reševanju vprašanja nekdanje Ljubljanske banke.