Gorenjev trener Branko Tamše si pred žrebanjem (kroglice iz steklenih posod je vlekel Leopold Kalin, vršilec dolžnosti generalnega sekretarja RZS) v nasprotju z večino svojih igralcev ni želel Kiela, od nemške trojice pa bi imel raje Füchse Berlin kot Flensburg. Toda ples kroglic na sedežu EHF na Dunaju je odločil, da se bodo Velenjčani pomerili prav s klubom iz mesta v bližini nemško-danske meje, ki ga Tamše redno spremlja (v svojem arhivu ima kopico posnetkov Flensburgovih tekem iz nemške lige in lige prvakov) in poskuša posnemati njegov slog igre. »Flensburgov sistem in način dela mi je zelo všeč. Njegova igra je hitra, učinkovita in atraktivna. Stremi h kombinatorni igri, kakšno si želim tudi jaz, zato na takšen način treniram in ustvarjam ekipo,« o klubu, ki ima 5,7 milijona evrov proračuna in ki ga trenira nekdanji švedski reprezentant Ljubomir Vranješ, pravi Branko Tamše.

Trenutno tretjeuvrščeni klub v nemški ligi ima poleg domačih zvezdnikov Glandorfa in Kaufmanna kar deset tujcev: pet Dancev (Eggert Jensen, Knudsen, Mogensen, Rasmussen, Svan Hansen), po dva Šveda (Andersson, Karlsson) in Islandca (Atlason, Gustafsson) ter Srba (Djordjić). »Čaka nas zelo težka naloga. Flensburg je favorit tako po igralskem kadru kot proračunu, a favoriti ne zmagujejo vedno. Osnovni predpogoj za enakopraven boj z Nemci je, da ne bomo imeli težav s poškodbami. Naša tiha želja je preboj v četrtfinale, kar bi bil fenomenalen dosežek,« se zaveda Tamše pred obračunom s klubom, ki je že dvakrat igral v finalu lige prvakov, a obakrat ostal praznih rok: leta 2004 so mu lovoriko odnesli Celjani, leta 2007 pa Kiel.

Tako kot Flensburg je tudi Hamburg igral v skupini A, po številu točk (16) pa je bil najslabši med vsemi štirimi zmagovalci skupin (Kielce 20, Veszprem in Barcelona po 18). Hamburg je sedemkrat zmagal, dvakrat remiziral (obakrat s Čehovskimi medvedi) in enkrat izgubil (Flensburg). »Naši možni nasprotniki so bili Barcelona, Kielce in Hamburg, kar pomeni, da slabega nismo mogli dobiti. Navdušen sem. Zakaj? V nabito polnem Zlatorogu se ponovno obeta spektakel in rokometni praznik. Proti Hamburgu bomo lahko igrali brez pritiska in neobremenjeni, tekmi pa bosta za moje fante nagrada za vloženo delo v zadnjem letu in pol. Verjamemo, da se v Zlatorogu dogajajo čudeži, zato pozivamo navijače, da verjamejo skupaj z nami,« je pred tekmama s šestouvrščeno ekipo nemške lige, katere proračun je več kot osem milijonov evrov, dejal celjski trener Vladan Matić. Njegov stanovski kolega na Hamburgovi klopi Martin Schwalb načrtuje preboj v četrtfinale lige prvakov: »Celje je velik klub, ki je trenutno v prenovi, a ima številne mlade, kakovostne in uspeha lačne igralce. Z uspehom v skupinskem delu smo si priigrali in zaslužili povratno tekmo v domači dvorani, naš cilj pa je jasen – četrtfinale.«

Gašper Marguč je po skupinskem delu drugi strelec lige prvakov s 65 zadetki, pred njim pa je le Hamburgov igralec, Danec Hans Lindberg (69). Ta je eden izmed kar enajstih članov »tujske legije« v klubu, katerega dres je nekoč nosil tudi sedanji direktor celjskega kluba Roman Pungartnik. Hamburg je glede tujcev mešanica skandinavskega in balkanskega kadra, v katerem je tudi hrvaška reprezentančna naveza Blaženko Lacković, Domagoj Duvnjak in Igor Vori. »Na tekmah s Kielom smo dokazali, da se lahko enakovredno kosamo z nemškimi klubi. Vseeno vloga favorita pripada Hamburgu, kar pa seveda ne pomeni, da se vnaprej predajamo. Če se izrazim v odstotkih, so možnosti 60-40 v korist Hamburga,« napoveduje celjski krilni igralec Gašper Marguč, ki je Kielu na dveh tekmah zabil kar 18 zadetkov (sedem v Zlatorogu in enajst v dvorani Sparkassen Arena), v zadnjem krogu skupinskega dela pa je bil po vrhunski predstavi proti Sävehofu na Švedskem in devetih zadetkih spet izbran v idealno sedmerico.