Predsednik Društva slovenskih pisateljev Veno Taufer in predstavnik Koordinacijskega odbora kulture Slovenije Igor Koršič sta se v imenu svojih stanovskih organizacij odzvala na namigovanja, da bi nova levosredinska vlada Alenke Bratušek spremenila zakon o vladi, s katerim bi kulturi vrnila samostojno ministrstvo, ki je bilo lani z drugo vlado Janeza Janše združeno pod okrilje »superministrstva« za izobraževanje, znanost, kulturo in šport.

Pisatelji za prehodno tehnično vlado

»Zavedamo se, da stvar ni končana, če nam vrnejo ministrstvo za kulturo in recimo dajo možnost izbire ali predlaganja kandidata za ministra za kulturo. Kot mnogi v Sloveniji se zavedamo, da ta problem ni največji, je bil pa prvi in je nazorno pokazal na še usodnejše probleme,« je povedal Koršič in dodal, da bi imenovanje osebe iz civilne družbe za ministra za kulturo lahko predstavljal vzorčni primer »drugačne politike, ki se ne dela z izvršenimi dejstvi in brez dialoga«, temveč politike, v kateri ima odločilno besedo stroka.

»Civilna družba naj izziv sprejme«

Pisatelj Vlado Žabot, ki ga za kulturnega ministra predlagata DSP in KOKS, je diplomiral iz slovenščine in primerjalne književnosti na ljubljanski filozofski fakulteti. V 80. letih minulega stoletja je bil med soustanovitelji založbe Aleph, sodeloval je tudi pri ustanavljanju kulturniške zbornice. Ustanovil je literarno nagrado kresnik in dosegel uvedbo knjižničnega nadomestila za izposojo knjig. Bil je tudi eden glavnih pobudnikov za ustanovitev Javne agencije za knjigo RS. Med letoma 2003 in 2007 je bil predsednik DSP, zdaj je član upravnega odbora društva. Za svoje literarno delo je bil večkrat nagrajen, med drugim je dobil nagrado kresnik in nagrado Prešernovega sklada.

»Predvsem me veseli namera o samostojnem ministrstvu za kulturo. Nedavna dogajanja vnovič kažejo, da ima kultura v Sloveniji pomembno vlogo. Zato je lahko tudi kulturna politika izjemno pomemben dejavnik slovenskega razvoja. Prav je, da civilna družba morebitni izziv tudi sprejme,« je predlog DSP in KOKS za Dnevnik komentiral Žabot.

Politike imajo vrh glave

V primeru, da za ministra za kulturo Žabot ne dobi podpore, so v DSP in KOKS pripravljeni podpreti tudi kakšnega drugega kandidata civilne družbe, zagotovo pa ne nobenega strankarskega kandidata parlamentarnih in neparlamentarnih strank, kajti, kot je pojasnil Taufer za Dnevnik, »imajo politike vrh glave«.

V tem občutju pa nikakor niso osamljeni, kar poleg protestov kažejo javnomnenjske ankete. Tudi zato je na mestu predlog, da bi se strankam nove koalicije pri razrezu resorjev morda priključila civilna družba, ki bi tako dobila ne le simbolno priznanje za vlogo, ki jo je odigrala v zadnjih protestniških mesecih, in za sporočila, ki jih je razširila v javni prostor, temveč tudi možnost pokazati, kakšna je njena nestrankarska vizija kulturne politike.