Šampionati v Skandinaviji so prava uspešnica, ker so vsa tekmovališča na enem mestu, za kuliso pa poskrbijo gledalci z množičnim obiskom, da se prireditelji pohvalijo s podiranjem rekordov. Dolina Fiemme že tretjič gosti svetovno prvenstvo, v teh dne pa razmišljajo o četrti kandidaturi. Prizorišča so razmetana na treh lokacijah na razdalji 15 kilometrov, zato je tekmovanje brez duše. Smučarski skoki so na zastarelih napravah v Predazzu. Skakalnici sta enaki, kot sta bili ob prvenstvu pred 22 leti, ko je Franci Petek postal svetovni prvak na veliki skakalnici. Smučarski teki so v Teseru, kjer so vsaj proge obnovljene in po zahtevnosti vredne svetovnega prvenstva. Cavalese je upravno središče tekmovanja, kjer zvečer v skladu z glamurjem, ki ga Italijani obožujejo, podeljujejo kolajne, obenem je v vasi še tiskovno središče. Italijani so si za nameček nakopali bes večine novinarjev, ker v pomožnih tiskovnih središčih v Predazzu in Teseru ni mogoče normalno opravljati svojega dela, ampak se je treba po vsaki tekmi odpeljati v Cavalese, kar pomeni pravo dirkanje po zaviti cesti, če so v enem dnevu tudi štiri tekme.

Najbolj bode v oči, da na tekmovališčih ni pravega navijaškega vzdušja, a so tribune vendarle bolj polne kot na medijsko (pre)napihnjem svetovnem prvenstvu v rokometu za moške v Španiji. Gledalcev je sicer več kot na prejšnjih dveh prvenstvih tukaj, a še vedno manj, ker Italija ni med velesilami v nordijskih disciplinah in so že živčni, ali se bo ponovilo prvenstvo izpred desetih let, ko niso osvojili niti ene kolajne.

Vsaj na smučarskih tekih je nekaj pravega vzdušja po zaslugi obiskovalcev iz Skandinavije. Prednjačijo Norvežani, ki imajo tudi največ razlogov za proslavljanje. Med 13 državami, ki so na prvih 12 tekmah osvojile odličja, kar kaže na razpršenost kakovosti, je na vrhu Norveška z desetimi kolajnami. Slovenija si deli deseto mesto z bronasto kolajno Petra Prevca na srednji skakalnici. Če je splošni vtis negativen, je toliko boljši glede slovenskih uspehov, saj so za pričakovanji zaostale le skakalke, in glede kulinarične ponudbe. Okusna hrana pomaga, da pozabiš na marsikatero nevšečnost.