Marjan, čestitke za izjemen dosežek. Kako ste doživeli tekmo?

Presenetil sem samega sebe. Pred startom si nisem niti v sanjah predstavljal, da bom šel lahko tako enakovredno in suvereno v korak s takšnimi asi. Zdaj grem sproščeno v naslednje tekme, neverjetno sem si okrepil samozavest in komaj že čakam prihodnje preizkušnje.

Na skakalnici, kjer ste bili na vseh treningih med najboljšimi, ste celo skrajšali skok.

Izjemno močan vzgonski veter me je kar malo presenetil, saj me je pri 90 metrih sunkovito dvignil, zato sem moral predčasno pristati. Na tej skakalnici namreč nisem bil vajen skakati tako daleč. Priznam, da sem se malo ustrašil, vendar 104 metri so bili lepa dolžina.

Pri ocenah za slog so bili sodniki skopi.

To sem že vzel v zakup. Morda še nisem dovolj ugledno ime ali pa moj pristanek še ni tako izdelan, kot bi moral biti. Nekaj smo na tem elementu skoka že delali poleti, nekaj pa bomo še letos. Za olimpijsko sezono načrtujem, da bom dobil vse ocene od 19 navzgor, tudi kakšno 20.

Od prvega skoka ste se ujeli s srednjo skakalnico v Predazzu.

Da. Pisana mi je na kožo, čeprav je nekaj posebnega. Imeti moraš močne noge, da z odrivom na mizi pridobiš dovolj višine za dolg skok. To je dober obet za tri tekme, ki nas še čakajo.

V teku ste naredili izjemen napredek. Kako ste se lotili proge, na kateri ste lani odstopili?

Najtežja proga v letošnji sezoni. Lani je zahtevala davek, saj nisem prišel do cilja. Tokrat sem skušal teči v skupini, iskal sem zavetrje, odločilno je bilo, da so bile smuči vrhunsko pripravljene. Iskrena hvala Petri Majdič, da mi je omogočila tek na njenih raketah. Imel sem krizo na 8,5 kilometra, a sem se pobral in koncu celo dva prehitel v sprintu.

Napovedali ste zmago Avstrijca Stecherja, a je izgubil zlato v dvoboju s Francozom Chappuisom.

Chappuis me je presenetil. Bil je izjemo močan, očitno je imel hitre smuči, kar sem dobro občutil, s kakšno hitrostjo se je pripeljal mimo mene in zasluženo zmagal.

Kaj dosežek pomeni za naslednje tekme?

Dobili smo potrditev dobrega dela, da smo nadarjeni in smo na pravi poti. Na nedeljski ekipni tekmi je cilj osmo mesto, kamor spadamo po kakovosti, medtem ko je slovenska olimpijska norma za pot v Soči šesto mesto. Na posamični tekmi s skokom na veliki napravi ne pričakujem še enega podobnega rezultata, ker bi bilo vse skupaj že sanjsko in malo kičasto. Že uvrstitev med 15, 20 najboljših bi bilo super dosežek. jo