V začetku tedna je Zavod za zaposlovanje objavil svojo mesečno statistiko o številu registrirane brezposelnosti, ki je v januarju 2013 dosegla rekordno 13-odstotno stopnjo od začetka gospodarske krize. Iz teh podatkov lahko razberemo, da je kriza še močno prisotna v našem prostoru in da znakov okrevanja zaenkrat ni opaziti.

Razmere so na prvi pogled videti zelo črne: služb ni, nihče ne zaposluje, ni posla, ni denarja. Generacija mladih diplomantov brez prihodnosti, tako imenovana izgubljena generacija, ostaja doma in čaka, upa na boljše razmere. Nekateri si podaljšujejo študentski status, drugi razmišljajo o odhodu v tujino, tretji (p)ostajajo vedno bolj apatični in brez cilja. Pri tem pa poglavitni problem brezposelnosti ni v premoženjskem statusu brezposelnih, temveč v posledicah dolgoročne brezposelnosti na samopodobi mladih, njihovi produktivnosti in kreativnosti. Da o vplivu na družbo kot celoto sploh ne govorimo.

Kaj pa je vseeno dobrega?

Pa je slika res tako črna? Kaj pa pozitivni učinki krize? Pravijo, da ima vsaka zgodba dve plati in tudi gospodarska kriza ima svoje pozitivne lastnosti. Poglaviten pozitiven in najbolj daljnosežen učinek krize je zagotovo, da nas je zaradi pomanjkanja razpoložljivih finančnih virov in drugih sredstev prisilila k iskanju novih in izvirnejših načinov poslovanja in dela. Namesto apatije in čakanja na spremembo nove generacije podjetnikov in podjetij v času krize dokazujejo, da so bolj kot denar pomembni človeški kapital in kompetence, kot so iznajdljivost, optimizem in vztrajnost. Druga pomembna sprememba je premik v razmišljanju in navadah posameznikov ter v določanju lastnih prioritet, ki narekujejo kvaliteto življenja. Predvsem je opazno, da se vedno bolj odmikamo od hitrega tempa življenja in nebrzdanega potrošništva. Vedno bolj pozorni smo na kvaliteto, tradicijo in izvor produktov in storitev. Ponovno se vrača spoštovanje do dela in znanja, ki je vloženo v produkt. S tem je tesno povezan tudi vzpon socialnega podjetništva.

Povezovanje in sodelovanje

In ne nazadnje nas je kriza naučila in naš še vedno uči lekcij o medsebojnem sodelovanju in povezovanju. Pozitivni učinke krize se na tem področju kažejo vsak dan in vedno bolj. Zaslediti je mogoče medgeneracijsko povezovanje, ki ustvarja sinergijo med izkušnjami starejše generacije in inovativnostjo mladih. V osredje prihaja vse več novih konceptov o vseživljenjskem kariernem izobraževanju, opaziti pa je mogoče tudi vzpon prostovoljskih organizacij in humanitarnih združenj.

V ekipi Zaposlim delodajalca smo trdno prepričani, da je le s sodelovanjem, iznajdljivostjo ter predvsem pogumom in neomajno vztrajnostjo moč najti rešitev iz krize, zato želimo s portalom Zaposlim delodajalca omogočiti rešitev in oblikovati orodja, ki bi pomagala vsem, ki se želijo ogniti pasivnosti in poskušajo narediti nekaj zase, za svojo osebno in karierno rast.