Podjetje RIKO, industrijski gradbeni inženiring in leasing, ki se med finaliste Zlate niti uvršča prvič, k vsakršnim situacijam, okoliščinam in razmeram trudi pristopiti proaktivno. »Vselej iščemo priložnosti in odpiramo nove perspektive,« pravijo v podjetju. Zaposlene tako druži preplet podjetniške miselnosti in timskega dela. Ta preplet namreč po njihovem mnenju spodbuja k aktivnim in kreativnim pristopom, predanosti delu in drug drugemu, vzbuja spoštovanje in tolerantnost, ki motivira k samoiniciativnosti in nenehnemu učenju ter omogoča rast in razvoj na profesionalnem in na osebnostnem nivoju. »Zadovoljen posameznik je tudi zadovoljen in uspešen sodelavec,« verjamejo v vodstvu podjetja.

»Prednost podjetja Riko je ploska organizacija dela, ki omogoča hitro prilagajanje različnim situacijam, oblikovanje ekip, ki za posamezen projekt združujejo maksimalno znanje in izkušnje, predvsem pa zaposlenim omogoča sodelovanje na področjih, ki jih dejansko zanimajo,« pravijo v vodstvu in dodajajo, da poistovetenje z nalogo pomeni maksimalno angažiranost vsakega posameznika. Ta ob tem izbira optimalne načine in dosega cilje, ki so zanj hkrati tudi samopotrditev, tako strokovna kot osebnostna.

»Poslovni uspehi niso naključje,« pravijo v Riku, »temveč plod trdega dela, vztrajnosti in predanosti. In vse to zastopamo zaposleni v Riku, ki nas druži vse, kar predstavlja Riko  – Razum, ki išče dolgoročne učinke in trajnostne rezultate; Iskrivost, s katero vselej kreiramo nove priložnosti; Kooperativnost, ki nam potrjuje, da smo v sodelovanju močnejši; Organiziranost, ki spodbuja k rasti in razvoju.« Temu dodajajo, da je tudi zaradi tega za njimi uspešno poslovno leto, saj so lani ustvarili za več kot 100 milijonov evrov prihodkov, dvakrat več kot leto prej.

V zadnjih letih pa je v tem podjetju stalno naraščalo tudi število zaposlenih in enako dinamiko zaposlovanja visoko usposobljenih kadrov načrtujejo v njem tudi v prihodnje. Priložnosti dajejo tudi mladim, ki so podjetniško zvedavi, proaktivni in pripravljeni razvijati in nadgrajevati svoja znanja in veščine. »Sveže znanje, nove ideje in drugačne misli bogatijo vsako podjetje,« pravijo v Riku, kjer mladim svetujejo, naj začnejo svojo kariero pot graditi že pred koncem študija, pri tem pa naj ne čakajo na priložnosti, temveč naj jih pričnejo ustvarjati sami.