Za Chappuisa je to drugi naslov svetovnega prvaka; na prejšnjem prvenstvu v Oslu leta 2011 je najboljši na veliki skakalnici.

Odlično se je odrezal Marjan Jelenko. Po skokih je zasedal četrto mesto, v desetkilometrskem teku pa je izgubil le tri mesta in je bil z zaostankom 32,3 sekunde sedmi. To je druga najboljša uvrstitev slovenskih nordijskih kombinatorcev na svetovnih prvenstvih, Roman Perko je bil v Trondheimu leta 1997 peti.

Po prvem delu je vodil Norvežan Haavard Klementsen, ki se je na desetkilometrsko tekaško preizkušnjo podal s 16 sekundami prednosti pred Stecherjem. Tretje mesto je s skokom 101,5 metra držal še en Avstrijec, Christoph Bieler. Odlično izhodišče je imel Jelenko, ki je v zelo dobrih vetrovnih razmerah pristal pri kar 104 metrih. Odlične predstave na treningu je potrdil tudi na tekmi in se tako na tekaški del podal z 22-sekundnim zaostankom. "S skokom sem zelo zadovoljen, čeprav sem imel zelo dobre pogoje. Skočil bi lahko še nekoliko dlje, vendar je tudi ta dolžina kar dobra. Nisem veliko zaostal za vodilno skupino," je po skakalnem delu tekme dejal Jelenko.

Razmere so se zaradi težavne tekaške proga hitro spreminjale. Tako sta Avstrijca že po dveh kilometrih ujela Klementsena in hitro prevzela pobudo. Jelenko je v prvi tretjini teka tekel odlično, saj je še vedno držal četrto mesto, čeprav so se mu zasledovalci hitro približevali. Na polovici teka sta se vodilni skupini, vsaka s po tremi tekmovalci, združili, pri čemer je v nadaljevanju Jelenko taktično tekel na drugem ali tretjem mestu. V zadnjih treh kilometrih je vodilna skupina šestih tekmovalcev nadaljevala taktičen boj za medalje, iz ozadja sta se jim pridružila še Lamy Chappuis in Kircheisen, ki veljata za odlična tekača.

O medaljah odločal sprint

O kolajnah se je odločalo prav na ciljni črti, saj je v boju četverice za las zmago slavil Lamy Chappuis. Drugo mesto je zasedel Stecher (+0,2), tretji pa je bil Kircheisen (+0,3). Med najboljšimi je na sedmem mestu končal tudi Jelenko.

V konkurenci 55 kombinatorcev je Mitja Oranič današnjo tekmo končal kot 32. (+2:16,8), Gašper Berlot je bil 44. (3:48,4), Matic Plaznik, debitant na velikih tekmah, pa 47. (+4:48,5).

"Na teku sem se zelo dobro počutil. Tako dobro se nisem že dolgo, morda na začetku sezone. Sem zelo presenečen. Smuči so bile najboljše od vseh, kar sem z njimi tekel. Tako sem lahko bil ob najboljših," je po tekmi dejal Jelenko.

"Opravil sem soliden skok. Pred sezono so bili cilji višji, vendar je to trenutno moja realnost," pa je dejal najizkušenejši v slovenski vrsti Oranič.

Nordijske kombinatorce v nedeljo čaka ekipna tekma na srednji skakalnici, kjer bodo Slovenijo zastopali Jelenko, Berlot, Oranič in Plaznik, se je odločil glavni trener reprezentance Primož Triplat.