Vse, ki jim je Latinska Amerika blizu, verjetno strese mraz vsakič, ko slišite tisto črko u, kjer bi pravzaprav moral biti o. Sedaj se je Andska država, znana po svoji kavi in cvetju odločila, da bo svetu enkrat za vselej sporočila: Kolombija smo, ne Kolumbija.

Nekaj drznih Kolombijcev se je s podporo vlade odločilo in na spletnih družbenih omrežjih ustvarilo kampanjo, ki bo enkrat za vselej opravila z napako: Kolombija je domovina znanega umetnika Fernanda Botera. Kolumbija pa je univerza v New Yorku. Kava, ki ste jo pili danes zjutraj, je mogoče iz Kolombije. Vaš pulover pa je mogoče naredila Kolumbija (Columbia je znamka oblačil). „Če že govorite, potem povejte prav,“ so še dodali na facebooku, kjer so od le 7. februarja dosegli več kot 6.594 všečkov. Na strani ''It's Colombia, not Columbia'' najdete tudi ogromno hudomušnih fotografij, ki ponazarjajo zmedo in razliko med eno in drugo.

Ima pa kampanja tudi „skriti“ namen – ljudi spodbuditi, da se spoznajo z moderno Kolombijo. „Ljudje izven Kolombije, še posebej v ZDA, imajo povsem napačno mnenje o tem, kaj je naša dežela,“ je dejal Carlos Pardo, podpredsednik podjetja Zemoga, ki se ukvarja z digitalnimi storitvami, poslujejo tudi v Združenih državah. Pogosto je vse, kar vedo povedati o njej kava, Pablo Escobar, gverila in mamilarski kralji. „Kolombija je veliko več to. Še celo več kot Shakira,“ je dejal Pardo.

Kot dežela, ki prepogosto postane »Slovaška« je morda čas, da tudi mi »Kolumbijce« začnemo klicati s pravim imenom.