Piran.Franco Juri, karikaturist in nekdanji poslanec stranke Zares, bo s prvim marcem prevzel vodenje Pomorskega muzeja Sergeja Mašere v Piranu. »Odločitev piranskih svetnikov me je presenetila. Sem pa vesel, da so me izbrali, saj menim, da lahko muzej dobro vodim, kar sem predstavil tudi v programu. Ne nazadnje sem po izobrazbi geograf, delal sem kot pedagog, imam izkušnje v diplomaciji in politiki, « pravi Juri, ki je po prenehanju poslanske funkcije mrzlično iskal zaposlitev, vendar povsod naletel na zaprta vrata.

Tudi mesta direktorja pomorskega muzeja se ni nadejal, saj so na prvem razpisu za direktorico izbrali Andrejo Rihter, vendar piranski svetniki nato Rihterjeve niso potrdili, čeprav se je zanjo zavzel piranski župan Peter Bossman. Razpis so ponovili, Juri se je vnovič prijavil, v ožji izbor pa sta nato prišla on in Flavio Bonin, ki je muzej v vmesnem času tudi vodil kot vršilec dolžnosti. Za favorita je veljal Bonin, vendar je nato na sami seji prišlo do preobrata. »Bil sem doma, ko so me poklicali, naj pridem na sejo in se osebno predstavim. Seveda sem to storil. Bil sem deležen tudi nekaterih očitkov, da gre za politično kadrovanje, kar pa ne drži,« je povedal Juri. Med drugimi so ga podprli svetniki SD, neodvisni svetniki in svetniki italijanske skupnosti.

Juri bo na direktorskem mestu nadomestil Martino Gamboz, ki si je v času vodenja muzeja nakopala kazensko ovadbo koprskih kriminalistov. Očitajo ji, da je zlorabila uradni položaj, ker je obnovitvena dela za solinarski muzej mimo zakona o javnem naročanju podelila vnaprej izbranim podjetjem iz Ajdovščine, ki so v lasti Roberta Hrobata in Aleša Renerja in jim tako omogočila korist. Zanimivo pa je tudi, da so ista podjetja opravila tudi nekatera gradbena dela na njeni zasebni hiši. Na račune Hrobatovih in Renerjevih podjetij je Gambozova v treh letih nakazala okoli 170.000 evrov, čeprav del na solinarskih hišicah niso končali in jih je potem moralo dokončati drugo podjetje. Juri je v času afere javno stopil v bran Gambozovi, zato nekateri menijo, da utegne prikriti njene morebitne nepravilnosti, ki bi jih kot direktor lahko ugotovil. »Tega nikoli ne bi storil. Sicer pa tudi nimam kaj skriti, saj so kriminalisti že odnesli vse dokaze, tudi revizije so bile opravljene,« pravi Juri.

Juri mora sedaj pomorskemu muzeju čim prej zagotoviti statusa nacionalnega muzeja, sicer bo obstoj muzeja kmalu ogrožen, saj občina kot ustanoviteljica ne bo mogla zagotoviti dovolj denarja za njegovo delovanje. »Menim, da se mora država končno zavedati lastne pomorske usmerjenosti in da je muzej Sergeja Mašere edini slovenski pomorski muzej,« pravi Juri, ki bo posebno pozornost namenil tudi nadaljevanju evropskih projektov, ki umeščajo ustanovo v mrežo sredozemskih pomorskih muzejev in so pomemben vir financiranja. Pri tem pričakuje podporo lokalne skupnosti in zlasti zaposlenih, saj meni, da je njihovo strokovno znanje nepogrešljivo.

Službo v muzejih sta tako dobila dva poslanca Juri. Luka Juri je pred meseci na predlog koprskega župana Borisa Popoviča zasedel direktorski stol v Pokrajinskem muzeju v Kopru.