Zaključek nemške turneje ni bil po slovenskih željah. Po dveh zmagah ste prišli na zadnjo postajo v Oberstdorf z bremenom favorita.

Takšni so skoki. Se pač zgodi. Norvežanom smo športno čestitali za zasluženo zmago, ker so na nedeljski ekipni tekmi odlično leteli, mi pa smo delali napake.

Prvič ste bili v položaju, da ste morali braniti vodilni položaj. Doslej ste le napadali vrh.

Še nikoli nismo bili v takšnem položaju. Res smo imeli veliko prednost, a tudi breme, zato so šli Norvežani bolj sproščeno v tekmo od nas. Tudi izkušnje so bile na njihovi strani. Bardal, Hilde in Jacobsen so izkušeni zračni bojevniki, Stjernen pa je bil v pravem trenutku v vrhunski formi. Kljub temu je bil nastop Kranjca vrhunski, Tepeš je izpolnil nalogo, Prevc in Hvala sta imela ponesrečena prva poleta. V skokih se lahko hitro zgodi, da imaš težave s točnostjo odskoka. Čeprav je nekaj grenkobe, smo vendarle osvojili tretje mesto na tekmi, kar je vrhunski rezultat. Na vsaki tekmi nemške turneje so bili dosežki vrhunski rezultati in upam, da bomo v tem ritmu nadaljevali naprej.

Jaka Hvala se je po ekipni tekmi v Oberstdorfu zelo mučil, ker je bil šibki člen. Ali bi to lahko vplivalo na njegovo samozavest?

Ne sme vplivati nanj. Tudi takšne stvari spadajo k nabiranju izkušenj. To ni nič posebnega. Jaka je še mlad, pred njim pa še vsa kariera. Majhne napake delamo vsi.

Petru Prevcu se vztrajno izmikajo prve stopničke v karieri.

Peter je bil v Oberstdorfu prekratek za slabe tri točke, ker v drugem delu leta ni izkoristil vseh rezerv, ki jih je imel. Očitno še ni napočil trenutek zanj, zato bo moral še naprej delati trdo. Vse se zgodi z razlogom.

Kako težak bo prehod z letalnice na srednjo skakalnico, na kateri bo v soboto prva tekma v Predazzu za kolajne?

Ne pričakujem težav. En trening smo imeli v Planici, dva bosta še dva v Predazzu. Vsi znajo zelo dobro skočiti tudi na srednji skakalnici.

Že na letalnici so bile razlike majhne, saj je bilo v Oberstdorfu med prvimi tremi osem desetink točke razlike. Ali to pomeni, da bodo skakalci na klasičnih skakalnicah še bolj zgoščeni?

Da. Gneča bo izjemna. Napredek je takšen, da vse skupaj ni več normalno. Za visoko uvrstitev bosta potrebna po tehnični plati dva vrhunska skoka z lepim slogom in doskokom v telemark.

Slovenija je ena redkih reprezentanc, ki je nastopila na vseh 26 tekmah sezone, medtem ko si je konkurenca privoščila počitek in trening v miru.

Nočem motiti ritma fantov. V prvi polovici tedna imamo vložek treninga, nato je tekmovalni konec tedna, ki ga ne bomo spreminjali do finala v Planici. Ker so fantje dobro telesno pripravljeni, v tem ne vidim težav.

Ker je sezona izjemno uspešna, pričakovanja navijačev in tekmovalcev segajo do kolajne, medtem ko imate v ciljih zapisano uvrstitev do šestega mesta med posamezniki in petega med ekipami.

Cilji so bili zapisani pred sezono, ko smo naredili načrt dela. Glede na dosežke na tekmah po novoletni turneji želje fantov in mene segajo višje. Obeta se hud boj.

Zlasti na ekipni tekmi bo Slovenija med favoriti za kolajno.

Možnosti so povsem realne, prva priložnost bo že tekma mešanih ekip. Imamo dve ekipni tekmi, a za kolajno morajo biti vsi štirje nastopajoči vrhunski, torej narediti osem popolnih skokov. jo