Veno Taufer se je rodil leta 1933 v Ljubljani. Prvo pesniško zbirko Svinčene zvezde je objavil leta 1958. Leta 1960 je diplomiral iz svetovne književnosti na Filozofski fakulteti v Ljubljani. Kot pesnik je predstavnik modernizma in obenem najizrazitejši predhodnik slovenskega pesništva avantgarde v 60. letih minulega stoletja.

Pomembna je tudi njegova prevajalska dejavnost, ki je delno vplivala na njegovo lastno poezijo. Prevaja angleško, srbsko, hrvaško in makedonsko poezijo. Piše tudi literarne in gledališke kritike ter eseje.

Sprva je bil zaposlen pri RTV Ljubljana, zatem nekaj let pri BBC v Londonu. Po vrnitvi je ponovno delal v kulturni redakciji RTV. Po osamosvojitvi Slovenije je bil zaposlen na ministrstvu za zunanje zadeve in ministrstvu za kulturo. Bil je tudi urednik pri Reviji 57 in v uredniškem odboru revije Perspektive.

Leta 1985 je bil pobudnik in prvi vodja mednarodnega literarnega festivala Vilenica, ki ga je vodil 13 let. Festival, ki ga organizira DSP, je v svojem prvem statutu deklariral vpetost v srednjeevropski prostor, takratno razumevanje pa je bilo povezano z zahtevo po strmoglavljenju političnih režimov. Če je festival v svojih začetkih težil k preseganju takratne "železne zavese" in je predstavljal nekakšen disidentski forum, je pozneje postal predvsem prostor srečevanja vseh, ki cenijo dobro, ne pa nujno svetovno znano literaturo.

Med letoma 1999 in 2006 je bil predsednik Mirovnega komiteja mednarodnega PEN. Leta 1976 je prejel Sovretovo nagrado, leta 1987 Jenkovo nagrado, leta 1996 Prešernovo nagrado in leta 2005 zlati red za zasluge RS. Je tudi redni član Evropske pesniške akademije (Academie Europeenne de Poesie) in prejemnik več mednarodnih nagrad.

Že v drugi polovici 80. let minulega stoletja je bil kot tajnik DSP soudeležen v prizadevanjih za demokratizacijo in osamosvojitev Slovenije. Ob napovedi ukinitve samostojnega ministrstva za kulturo je januarja lani kot predsednik pisateljskega društva sodeloval pri ustanovitvi KOKS. Že ves čas se močno angažira tudi ob protestnih shodih, ki se v prestolnici vrstijo od novembra lani.