Maribor. Sočasno s tem, ko je uradno napovedal kandidaturo za župana mesta Maribor, je podžupan Milan Mikl podpisal enega najbolj spornih aktov iz dediščine Franca Kanglerja. S tem, ko je v petek Mikl potrdil akt o reorganizaciji in sistemizaciji delovnih mest, je Kanglerjeva kadrovska hobotnica dobila še trdnejši oprijem v Mestni občini Maribor.

Mikl je včeraj trdil, da je akt podpisal zato, ker s sindikatom niso uspeli doseči dogovora. »Najbolj pomembno je to, da je akt usklajen z vodji sektorjev in uradov,« je še dejal Mikl. Ta usklajenost ni presenetljiva. Že konec januarja je Goran Rajić, predsednik izvršnega odbora organizacije sindikata delavcev uprave Mestne občine Maribor, razkril, da nova sistemizacija prinaša občinskim vodjem bistveno višje plače, tudi do 500 evrov neto, saj bodo vsi povišani na raven sekretarjev.

Rajić, ki včeraj ni bil dosegljiv, je v preteklosti že večkrat opozoril na nehigieničnost okoliščine, po kateri kadrovske postopke vodi podžupan, ki zgolj nadomešča odstopljenega župana do marčevskih volitev. V odgovoru, ki ga je minuli torek poslal mestni upravi, pa je zapisal, da je predlagano gradivo povsem neprimerno za obravnavo in da se vsiljenega sestanka na občini ne bodo udeležili.

Po njegovi oceni je akt evidentno nelegitimen poskus, da se utrdi Kanglerjevo klientelistično omrežje znotraj mestne uprave. Pojasnil je tudi, da bo sindikat zoper podpisani sporni akt uporabil vsa pravna sredstva, med drugim bodo vložili kolektivni delovni spor na pristojnem sodišču.

Kako se je pod Kanglerjem kadrovalo na Mestni občini Maribor in njenih podjetjih in kako je v teh ugodnostih uživala družina Mikl, velja omeniti še sledeče zanimive podatke. Miklova hči Nina je pred časom dobila službo v medobčinskem redarstvu. Ko je bil vodja Viktor Markovič januarja na dopustu, jo je oče Milan Mikl za tri dni pooblastil za vodjo redarstva. Časnik Večer je pred časom poročal tudi, da sta Miklova sestra Milena Ulbin in bratranec Danijel Mikl dobila službo v Energetiki Maribor. Bratranec Silvo Mikl pa je dobil službo v Nigradu.