Vsaka zgodba ima svoje ozadje in v tej igra glavno vlogo Tinin zasebni partner in vodja ekipe, 45-letni Andrea Massi. Dragulj, ki ga ima v rokah, je iz brezna spravil na vrh. Je pa res, da je bil ta dragulj pred breznom že na Triglavu, preden se je po njegovi zaslugi povzpel na Mount Everest.

Massija je oče v Gorici vpisal v slovensko osnovno šolo, saj je bila njegova prababica Slovenka. Kasnejši diplomant rimske fakultete za šport je bil tedaj edini otrok iz italijanske družine v slovenski šoli. Oče mu je umrl med smučanjem v Cortini d'Ampezzo, ko je bil star 14 let (mama mu je umrla pri treh letih). V mladosti je Massi treniral smučanje, kasneje pa je vzljubil svojo drugo športno ljubezen – atletiko. Še danes redno spremlja predvsem velika atletska prvenstva, se o kraljici športa rad pogovarja, svoje ime pa si je gradil kot atletski kondicijski trener.

Sneg je povsod bel

Slovenski alpski smučarski reprezentanci se je Massi priključil v sezoni 2002/03, ko ga je na sončno stran Alp pripeljal tedanji šef Rasto Ažnoh. Že ob njegovem debiju na tekmi svetovnega pokala je Tina Maze v Söldnu dosegla svojo prvo zmago. Bil je član slovenske reprezentance do leta 2006, ko je dobil nogo, kar ga je zelo prizadelo. Predvsem v Tini Maze je videl biser, ki je naslednji dve leti na tekmah svetovnega pokala rezultatsko povsem stagniral. Tudi na velikih tekmovanjih, saj je na olimpijskih igrah leta 2006 v Torinu in svetovnem prvenstvu leta 2007 v Areju dosegala zanjo podpovprečne uvrstitve. Pridobila si je naziv tekmovalke, ki na velikih tekmovanjih pogori, saj nikoli ni osvojila želene kolajne. Tudi leta 2005 v Bormiu ne, ko je na prizorišče svetovnega prvenstva prišla s tremi zaporednimi veleslalomskimi zmagami, svoj nastop pa po napaki končala že na prvi progi. Kasneje je očitke demantirala že osemkrat, s šestimi kolajnami na svetovnih prvenstvih in dvema na olimpijskih igrah.

Ko je kazalo, da se je obetavna slovenska alpska smučarka ustavila pri dvanajstih uvrstitvah na zmagovalni oder, med katerimi je bilo šest zmag, se je po zaslugi Massija odločila za samostojno športno pot. V ekipi je bil tedaj le še serviser Andrej Perovšek, novoustanovljena ekipa pa je imela velike finančne težave. Massijevi prioritetni cilji so bili, da spremeni razmišljanje Črnjanke, saj o njenem smučarskem znanju nikoli ni dvomil. Svojo energijo je na terenih vlagal tudi v kuhinjo in pripravljal redne ter zdrave obroke. Tini je razlagal, da je sneg povsod bel ter da zato ni nobenega razloga, da v Skandinaviji, ZDA in Kanadi dosega slabše rezultate, kot jih je nekoč. Da je alpsko smučanje šport, ki se dogaja v naravi, zato naj ne čaka na lepo vreme, ampak je treba hitro smučati na vseh terenih in podlagah.

Na vrhu odločajo malenkosti

Italijan na trnovi poti do ciljev ni izbiral sredstev. Do svoje partnerice je bil neizprosen. Delo v ekipi je bilo zelo stresno, zato se je v letih, ko so bili vse boljši tudi rezultati, zamenjalo veliko serviserjev in trenerjev. Massi odhodov iz ekipe ni jemal tragično, saj je venomer poudarjal, da kdor ne more zdržati tega tempa, ima odprta izhodna vrata. Živi življenje enega najbolj zaposlenih ljudi, ki ničesar ne prepušča naključju. Za vsako stvar mora vedeti, vsaki želji trofejne smučarke pa skuša ustreči še isti čas. Naj gre za nov ščitnik, rokavice, kakšen drug del smučarske opreme ali nekaj povsem drugega. Pravi, da Tina ni njegov suženj. Ji le postavlja pogoje za delo, ki jih kot samostojna oseba sprejme ali ne. Pravi, da bi Tina Maze lahko smučala še štiri leta, saj ima telo dvajsetletnice. Zato se ne strinja z izjavami, da vrhunski šport škodi tistim, ki se z njim ukvarjajo. Le delati morajo sistematično in profesionalno.

Z uspehi se je večal denarni sklad ekipe. Sredstva je Massi ves čas vlagal v razvoj smučarske opreme. Ves čas je trdil, da na vrhu odločajo malenkosti, zato je vsaka stotinka zelo pomembna in ni naključna. Poleti je začela trenirati v Portillu v Čilu, čemur pripisuje odločilno potezo pri napredku v hitrih disciplinah. V vročih dneh se je potila v vetrovniku, da bi razvila opremo in si pridobila kakšno stotinko. Skupni imenovalec uspehov pa je bila ves čas vrhunska fizična pripravljenost. Kdor spremlja uspehe Tine Maze predvsem v tehničnih disciplinah, je skoraj na vsaki tekmi lahko navdušen, koliko Črnjanka pridobiva prednosti pred tekmicami v zadnjih delih proge.

Vzornik: Ante Kostelić

Ob koncu lanske sezone je Massi sestavil mozaik in sestavil ekipo, v kateri se Tina Maze znajde odlično. V zadnjih mesecih je celo nekajkrat izjavil, da se včasih počuti brezposelnega. Pravi, da ni daleč trenutek, ko bi Tina Maze dosegala vrhunske rezultate tudi brez njega, saj vsak član ekipe točno ve, kakšno je njegovo delo.

Življenjska filozofija Andree Massija je preprosta. Z njim se je praktično nemogoče pogovarjati, da v svojih izjavah ne bi dal kakšne življenjske primerjave. Veliko bere in zase pravi, da se nima za alpskega smučarskega strokovnjaka. Njegov smučarski trenerski vzornik je Ante Kostelić. Njegova mnenja mu veliko pomenijo. Od smučarjev največkrat omenja Alberta Tombo. Z rojakom je dober prijatelj. Njegove izjave so vedno sočne. Večkrat denimo pozdravi slepe ljudi, kot jih imenuje, ki so govorili, da Tina Maze nima talenta.

Andrea Massi zna biti aroganten. Odlično deluje v stresnih situacijah. Med tekmami je na progah večinoma sam. Nastope Tine Maze doživlja osebno, s smučarsko perfekcijo pa ga zna slovenska šampionka v zadnjih letih spraviti v zelo dobro voljo. Po njeni smučarski popolnosti je stremel ves čas in ko ga smučarka nagradi z odličnim nastopom, dobi potrditev, da je pot do cilja potekala po pravi poti. Tino Maze je naučil, da zna reagirati v vseh situacijah. Zelo ponosen je bil, ko je najboljša slovenska športnica letos dosegla prvo superveleslalomsko zmago v svetovnem pokalu, ki jo je ta mesec nadgradila z naslovom svetovne prvakinje v tej disciplini. Massi trdi, da je superveleslalom disciplina, ki je Tini Maze najmanj pisana na kožo. Treba je smučati na vso moč na progi, na kateri tekmovalke nimajo treningov. Znano pa je, da je Črnjanka smučarka, ki želi imeti ves čas vse pod nadzorom, zato so s takšnim značajem superveleslalomske zmage najteže dosegljive.

Na Andrei Massiju so se večkrat lomila kopja slovenskega smučanja. Je trd pogajalec, ki se nikomur ne ukloni. Večkrat je bil v sporu s smučarsko zvezo, ki ji je očital neprofesionalen pristop do šampionke. V trdem poslu je večkrat prišlo do ostrih komunikacij, ki so bile posledica njegove težnje po popolnosti, saj Italijan ne priznava povprečnosti, zaradi katere je po njegovem mnenju Tina Maze v slovenski reprezentanci stagnirala. Pri kazanju čustev večkrat nima meje. To je bržčas vplivalo na incident, ko sta v Schladmingu fizično obračunala z Mitjo Kuncem. Incident je obžaloval, a se ni kesal.