»V življenju je treba tudi tvegati, sicer ni zabavno,« je v pogovoru za agencijo dpa povedala Maejeva. Odločitev zanjo ni bila pretežka, saj že od leta 2009 živi v Zermattu: »Smučanje je že dolgo moj hobi. Ker zdaj živim v Alpah, je čas za nov cilj.«

In Maejeva si glasbeno pavzo in športne izzive lahko tudi privošči. Že s 24 leti je bilo njeno premoženje po številnih dobrih skladbah ocenjeno na 45 milijonov evrov. Takrat je imela za sabo takorekoč že 15 let nastopov, saj je že v rani mladosti veljala za čudežno virtuozinjo. S 34 leti pa se lahko prebije tudi v tajsko olimpijsko reprezentanco, ki ravno ne slovi po svojih aktivnostih na področju alpskega smučanja.

Maejeva se je rodila leta 1978 v Singapurju, njena mati je Kitajka, oče Tajec. Z mamo se je že v ranih letih nato preselila v Veliko Britanijo. Zdaj se bo skušala uvrstiti v ekipo očetove domovine, čeprav jo s Tajsko ne povezuje skoraj nič in tudi sama razume le nekaj tajskih besed. »Ampak zabavno bi bilo, da predstavim tudi tajski del sebe,« še dodaja umetnica.

Tudi na tajskem so njeno odločitev pozdravili, a mesta v olimpijski ekipi nima zagotovljenega: »Vanesso poznajo vsi in njeno odločitev pozdravljamo. A doslej smo jo videli le pri delu na violini, nihče ne ve, kako dobro smuča,« pravijo pri tamkajšnjem olimpijskem komiteju in dodajajo, da bo najprej vendarle treba preveriti tudi njeno smučarsko znanje.

Tajci se želijo izogniti novemu polomu na zimskih igrah. Doslej so bili zastopani le na igrah 2002 v Salt Lake Cityju, kjer je Prawat Nagvajara nastopil v teku na 30 kilometrov in si pri tem zlomil nogo.

Glasbena kariera Vanessa Mae je pravljična. Na mednarodnih koncertih je igrala že z desetimi leti, pri 13 letih se je kot najmlajša violinistka prebila v Guinessovo knjigo rekordov, saj je že takrat lahko odigrala koncerte Beethovna in Čajkovskega. Svetovno slavo je dosegla pri 16 letih z albumom The Violinist.

Do uspehov jo je privedla ambiciozna mati. Kot je leta 2008 v pogovoru za časnik Telegraph povedala Vannessa, ji je mati vselej zatrjevala, da je njena ljubezen do nje odvisna od tega, kako dobra bo Vanessa na violini. »Popolnoma brez srca,« je to pokomentirala glasbenica, ki je že pri 21 letih prekinila stike z materjo. In kje vidi podobnosti med smučanjem in igranjem violine: »Tehnika, izkušnje in občutek.«