Ena od stvari, ki bo lahko po Pevčevih beseda usodna za slovenski film, je omejevanje manjšinskih koprodukcij. Slovenski filmski producent bodo tako težje sestavljali manjšinske in posledično tudi večinske koprodukcije, za katere slovenski film pridobiva sredstva v tujini, saj koprodukcije potekajo na principu recipročnosti. Ta odločitev bo povzročila, da bodo slovenski producenti morali sredstva za svoje filme iskati drugje, saj ne bo mogoče ponuditi primerne protiusluge.

Predsednik Društva filmskih producentov Slovenije Danijel Hočevar je poudaril, da ne drži, da bi manjšinske koprodukcije preveč koristile tehnične storitve Viba filma, zaradi česar bi bil zanje prikrajšan slovenski film, kar kot enega od razlogov za spremembo navajajo na ministrstvu za izobraževanje, znanost, kulturo in šport. Slednje je po Pevčevih besedah mogoče ovreči tudi s številkami, ki pričajo o zasedenosti studia Viba film čez leto. »Delovanje Viba filma bi morali urediti na tak način, da bil bolj zaseden, kot je sedaj,« je poudaril Pevec.

Novost je po njegovih besedah tudi AV sklad, ki je letos prvič financiran na Slovenskem filmskem centru (SFC), doslej pa je bil na pristojnem ministrstvu. Kot je pojasnil predsednik IO Društva slovenskih režiserjev Klemen Dvornik, je sporno, da producenti za realizacijo AV projektov pridobijo denar na SFC, potem pa z njim plačajo usluge Viba filma in tako iz javnih sredstev plačujejo javno službo, saj zakon o uresničevanju javnega interesa za kulturo (ZUJIK) določa, da Viba del stroškov zaračuna.

Poleg tega s spremembo akta o ustanovitvi Viba filma preneha mandat sedanjemu svetu Viba filma in to v času, ko se izbira novega direktorja, je poudaril Pevec in dodal, da je eden od kandidatov tudi Igor Prodnik, ki je na usodo slovenskega filma pogosto vplival že v preteklosti. Zaskrbljen pa je, kot je poudaril predvsem zaradi popolne odsotnosti komunikacije z ministrstvom, kjer ne sprejmejo nikogar iz stroke in jih le postavijo pred izvršena dejstva. »Stvari se danes dogajajo v političnem prostoru, s katerim pa se nam ni dovoljeno pogovarjati,« je poudaril.

»Ne želimo Vibe takšne, kot je sedaj, kot ustvarjalci na področju filma pa želimo soodločati o Vibi, kot še bo,« je poudaril predsednik Društva slovenskih režiserjev Miha Hočevar. Zato bodo po Pevčevih besedah zahtevali dialog, v kolikor do njega ne bo prišlo, pa bodo pripravili posvet o Vibi, na katerem bodo skušali sestaviti besedilo, ki bi lahko bilo dobra podlaga za zakon o filmskem studiu Viba film.

Filmski studio Viba filma tudi že več let ni dobil sredstev za investicijsko vzdrževanje, je še opozoril Pevec in dodal, da imama Viba sicer na videz moderen tonski studio, a v njem so deset let stari računalniki, poleg tega ne premore digitalne kamere.

Pevec je na novinarski konferenci spregovoril še o poslanici premierja Janez Janša ob kulturnem prazniku, v kateri je med drugim zapisano: »Takrat, in to bo kmalu, nas ne bodo več zasramovali s snemanjem filmov o slovenskih pocestnicah, samomorilcih in pijancih. Takrat bodo njihovo mesto prevzeli junaki in junakinje našega časa.« Kot je dejal, mu skrb vzbuja predvsem drugi stavek, ki napoveduje, da bo vlada na področju filma naredila red po svojih merilih in to kmalu, kar se je začelo že na slovenski kulturni praznik, to pa ima po njegovih besedah še dodatno težo.