Maurizio Crozza se je na uvodni večer prireditve na oder sprehodil našemljen v dolgoletnega italijanskega premierja Silvia Berlusconija, z lasuljo, obleko in evrskimi bankovci v žepih, ki jih je med prepevanjem metal v občinstvo. Ni težko uganiti, da ga je k oponašanju Berlusconija v pevski izdaji spodbudil njegov poziv: »Če me povabijo na festival, bom zapel kakšno pesem.« Berlusconi seveda povabila ni prejel, prav tako pa Rai ni prisluhnil njegovemu pozivu, naj festival preložijo na čas po volitvah. Sanremo je tako postal del predvolilne kampanje in nadaljuje svojo kontroverzno tradicijo, podobno kot je lani razburjal enourni monolog Adriana Calentana, ki je bil močno kritičen do Cerkve in njenih časopisov.

Žvižgi prekinili komikov nastop

Je pa, sodeč po burnih odzivih sicer manjšega dela občinstva na uvodni del komikovega nastopa, predvolilno vzdušje že tako razgreto, da za politični humor ni več razumevanja. »Pojdi domov. Danes ni čas za politiko,« je bilo slišati vzklike iz občinstva, ki so Crozzi za kar nekaj minut preprečili nadaljevanje nastopa. Razmere so se umirile šele, ko je voditelj razgreteže pozval, naj vendar počakajo na konec nastopa in potem dajejo sodbe. Crozza si je v nadaljevanju nastopa privoščil tudi voditelje levice, med drugim favorita volitev Piera Luigija Bersanija, podpornike odhajajočega premierja Maria Montija in tako imenovana civilna gibanja, ki so vstopila v volilni boj. Lahko bi rekli: politično uravnotežena satira.

Del italijanske politike in družbe je zagotovo razburil nastop gejevskega para, ki je izpovedal svojo zgodbo, ki se bo prav danes po enajstih letih skupnega življenja nadaljevala s poroko. Seveda ne v Italiji, ker italijanska zakonodaja porok homoseksualnih parov ne dopušča. Iz dela politike je že bilo slišati kritiko, da je bil nastop del predvolilne kampanje v korist Nichija Vendole, gejevskega politika, ki je sicer s svojo stranko v koaliciji z Bersanijem.

Vpliv Sanrema na volitve

O tem, koliko in kako bo Sanremo vplival na rezultate volitev, se v Italiji precej ugiba. Ni naključje, da je Berlusconi zahteval preložitev festivala. Pet večerov trajajoči festival bo namreč pred televizijske zaslone prikoval na milijone Italijanov – prvi večer festivala je pred televizijske ekrane prikoval skoraj 13 milijonov Italijanov, gledanost pa je bila več kot 48-odstotna – ki bi jih sicer politiki bombardirali s predvolilnimi obljubami. Še posebno učinkovit pa je pri nastopanju na televiziji prav Berlusconi, ki je zaradi Sanrema ob precejšen del pozornosti.

Pri tem velja omeniti še – po ocenah raziskovalcev javnega mnenja za Berlusconija negativen – učinek nepričakovanega odstopa papeža Benedikta XVI. Oba dogodka delujeta kot preusmerjevalca pozornosti, kar gre predvsem v škodo tistih, ki računajo, da bodo z intenzivno kampanjo v zadnjih dveh tednih pred volitvami na svojo stran pridobili še vedno precejšnjo množico neodločenih volilcev. Kakor koli že, Italijane čakajo še trije večeri festivala, ki bodo zagotovo postregli še s kakšno (politično) popestritvijo.