Bolj kot sneg je včeraj voznikom na naših cestah ponagajala odločitev italijanskih oblasti, da zaradi napovedanega obilnega sneženja mejo zaprejo za tovornjake. Na naših postajališčih in odstavnih pasovih je tako obtičalo več kot 2000 voznikov tovornjakov, največ pred mejnim prehodom Fernetiči in na avtocesti med Logom in Brezovico, kjer je nastala več kot desetkilometrska kolona. Zanje so nekoliko bolje kot pri decembrskem sneženju poskrbeli v Darsu, saj so s pomočjo gasilcev in pripadnikov civilne zaščite med tiste, ki so obstali na odstavnih pasovih, proti večeru razdelili sendviče in napitke.

Prvi vozniki več kot 7,5 tone težkih tovornjakov, namenjenih v Italijo, so na naših cestah obstali že v noči z nedelje na ponedeljek. V Italiji prepovedi vožnje niso preklicali, kljub temu da se vremenske napovedi o obilnem sneženju v Lombardiji do včeraj popoldne še niso uresničile. Naprej proti cilju naj bi voznike spustili predvidoma danes popoldne, če se bodo vremenske napovedi spremenile na slabše, pa lahko še nekoliko pozneje.

Vodja tehnične službe pri Darsu Andrej Sever včeraj ni skrival, da je nad odločitvijo italijanskih oblasti nekoliko začuden. Predvsem nad tem, da se je Italija za zaporo odločila skoraj dan pred napovedanim sneženjem. To je bila sicer prva tovrstna odločitev Italije o zapori in Sever upa, da to ne bo postala stalna praksa ob vsaki napovedi sneženja. »Za nas je to sicer dobro, saj bomo imeli med pluženjem skorajda prazne ceste, je pa to zelo nerodno za voznike tovornjakov in za njihove naročnike, ki ne bodo dobili dostavljenega blaga,« razmišlja Sever.

V blažji obliki je takšno rešitev že uporabila tudi Slovenija, in sicer ob sneženju minuli teden, ko je za krajši čas zaprla promet iz italijanske strani. »Seveda tudi mi v primeru hudih vremenskih razmer obvestimo tuje pristojne službe in jih prosimo za izločitev tovornih vozil. Tudi tokrat smo obvestili tako Avstrijce kot Hrvate in Madžare, saj je pomembno, da delujemo usklajeno,« je pojasnil Marjan Koler iz Darsove službe za komuniciranje. Dopoldne so začeli izločati tudi tovorna vozila na mejnih vstopih v Slovenijo oziroma dokler so razmere na vozišču to dopuščale, so dovolili vožnjo tistim, ki so imeli po potnem nalogu cilj v Sloveniji.

Včeraj so se zaradi napovedi obilnega sneženja na pobudo Darsa njihovi predstavniki sešli s predstavniki policije ter prometnega ministrstva ter se skupaj dogovorili, da s pomočjo civilne zaščite razdelijo malico čakajočim voznikom. Kljub pripravljenosti je proti popoldnevu, ko se je sneg začel oprijemati cestišča primorske avtoceste med Vrhniko in Postojno, kmalu po 16. uri prišlo tudi do prve prometne nesreče pri Uncu in na primorski avtocesti so začeli v obe smeri s cestišča izločati tudi domače tovornjakarje.

Napovedanih od 15 do 50 centimetrov novozapadlega snega bo nevšečnosti v prometu povzročalo tudi danes. Kdaj bodo torej tovornjakarji lahko nadaljevali svojo dolgo pot? »Ko bodo Italijani preklicali navodila za izločanje, bomo spustili tiste, ki so namenjeni proti Italiji. Ocenjujejo, da bo to okoli 15. ure, preostale pa, ko bodo to dopuščale vremenske razmere doma,« je pojasnil Koler.

Ponoči naj bi na Vipavskem zapihala burja in povzročala snežne zamete, saj napovedujejo rekordno količino zapadlega snega. Agencija za okolje je za danes med 10. in 13. uro napovedala povišano plimovanje morja. no, dv