Enkrat na dvanajst let, sočasno s posebno poravnavo planetov, ko naj bi duhovna energija stekla skozi zemljo, se romarji zberejo v majhnem Indijskem mestecu Allahabad, na množičnem romanju Kumbh Mela. Zberejo se na sotočju svetih rek Ganges, Yamuna in mitološke reke Sarasw. Oblasti pričakujejo, da bo mesto v prihodnjih dveh mesecih obiskalo skoraj 100 milijonov ljudi, kar bo več kot kdajkoli prej.

Ritual kopanja, ki naj bi romarje očistil grehov, so že pred zoro odprli goli sveti možje, premazani s pepelom. V vrtinčasto rečno vodo so jim nato sledili milijoni vernikov.

Približno 20 milijonov se jih je zbralo na obširnem predelu za kopanje na bregovih Gangesa. Več tisoč prostovoljcev in policistov je romarje ob tem pozivalo, naj se na hitro potopijo v reko ter nato zapustijo ledeno hladno vodo, da bi naredili prostor za množico za njimi.

»S pomočjo helikopterjev in letečih snemalnikov ocenjujemo, da je sveto kopel v Gangesu opravilo približno 20 milijonov ljudi,« je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal predstavnik mestnih oblasti.

Verski festival Maha Kumbh Mela se je pričel januarja in se bo končal marca. Manjši podobni dogodki se odvijajo vsake tri leta na drugih lokacijah po Indiji.